Wiosna w pełni, niebawem lato, więc zaczyna się sezon na koktajle.
Przyznam, że do tej pory nie byłem ich specjalnym fanem. Przygotowywałem
je wprawdzie od czasu do czasu w ciągu lata, nigdy jednak nie były
stałym elementem mojego menu. Ale teraz w końcu przyszedł czas na
zmiany! Głównie za sprawą treningów na siłowni i zdania sobie sprawy z
faktu, że koktajle to świetny sposób na przemycenie niektórych
składników, które trudno byłoby inaczej dostarczyć organizmowi. Mowa o
takich rzeczach, jak pestki dyni, jagody goji czy siemię lniane. Można
je wprawdzie dodać na przykład do domowego musli, ale można je także
wypić w postaci smacznego, zdrowego koktajlu i teraz wybieram tę
ostatnią opcję!
Do wypróbowania tego przepisu, a przy
okazji do stałego picia koktajli, zachęcił mnie świeży szpinak. Czemu
właśnie szpinak? Jak już kiedyś pisałem, ma on w sobie dużo białka, a
skoro tak to pomyślałem, że być może dałoby się zrobić na jego bazie
świetny koktajl potreningowy. To o tyle istotne, że najczęstszy sposób
przygotowania szpinaku, czyli duszenie, powoduje, że jest on dość
specyficzny w smaku i nie sposób go jeść w dużych ilościach... A w
postaci koktajlu to zupełnie co innego! Nie dość, że smakuje świetnie to
jeszcze dodaje koktajlowi świeżości.
Ale piję go
także ze względu na wspomniane już pestki dyni, jagody goji i siemię
lniane (choć oczywiście Wy możecie uzupełnić go o kolejne elementy
według własnego uznania!). O cudownych właściwościach dwóch pierwszych
chyba wszyscy już słyszeli, ale siemię lniane, a tym bardziej pestki moreli, to nadal rzadko używane
produkty, które zaskakują bogactwem wartości odżywczych. Wystarczy
powiedzieć, że zawiera dużo niezbędnych dla właściwego funkcjonowania
organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (w takiej
ilości, w jakiej występują one w rybach) i omega-6, a ponadto jest
bogatym źródłem błonnika, witaminy E, cynku i wielu innych rzeczy. Z kolei pestki moreli są przede wszystkim najbogatszym źródłem naturalnej witaminy B17, która ma działanie przeciwrakowe. Zatem
nawet jeśli nie trenujecie, warto chyba przygotować sobie taki koktajl i
potraktować go jako zdrowe uzupełnienie codziennej diety. Polecam!
Składniki (4 porcje):
250 g świeżego szpinaku
1 duży banan
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki jagód goji
1 łyżka siemienia lnianego
3 pestki moreli
4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Szpinak
płuczemy i odsączamy na sitku. Banana obieramy ze skórki. Jagody goji, pestki dyni, siemię lniane i pestki moreli rozdrabniamy w rozdrabniaczu kuchennym. Wszystkie
składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na jednolitą masę. Przed
zmiksowaniem całości możemy zmielić pestki dyni, jagody goji i siemię
lniane, tak aby całość była jeszcze bardziej jednolita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz