poniedziałek, 10 marca 2014

Kuskus z salami, rozmarynem i chili

KUSKUS Z SALAMI, ROZMARYNEM I CHILI
 
To jedno z moich "dań awaryjnych", kiedy mam dosłownie 15 minut na zrobienie czegoś do jedzenia, ale nie ukrywam, że wracam do niego także wtedy, gdy czasu jest trochę więcej. Kuskus (jak zresztą wszystkie kasze) uwielbiam, ale cenię ją zwłaszcza za możliwość błyskawicznego przygotowania i właściwie nieograniczonych możliwości w łączeniu z innymi produktami. W tym daniu podstawą jest dobra wędlina - najlepiej oryginalne hiszpańskie chorizo albo jak najlepsza salami - węgierska, włoska bądź hiszpańska. Na ogół stosuję właśnie chorizo (jeśli tylko mam je w lodówce), jednak tym razem wykorzystałem salami z Włoch, które chyba jeszcze lepiej pasuje do rozmarynu i czerwonej papryczki chili. Do tego jeszcze tylko cebula dymka, garść rukoli i kolorowe, pikantne i aromatyczne danie ląduje na talerzu w mniej niż 15 minut! Koniecznie spróbujcie!
 
 
 
Składniki (2 osoby):
 
150 g kaszy kuskus
100 g włoskiej salami
1 cebula dymka
1 czerwona papryczka chili
1 gałązka rozmarynu
3/4 szklanki bulionu warzywnego
garść rukoli
oliwa z wytłoczyn oliwek
sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
 
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy (chorizo bądź salami to dość tłuste wędliny, z których w czasie smażenia wytopimy część tłuszczu), a następnie podsmażamy na niej przez kilka minut posiekane cebulę dymkę, wędlinę, rozmaryn oraz papryczkę chili. Gdy cebula się zezłoci, wsypujemy na patelnię kaszę kuskus i zalewamy bulionem. Wyłączamy ogień na kuchence, przykrywamy patelnię i zostawiamy na 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy umytą i wysuszoną rucolą i mieszamy. Gotowe!
 
Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz