KUSKUS Z SALAMI,
ROZMARYNEM I CHILI
To jedno z moich "dań awaryjnych",
kiedy mam dosłownie 15 minut na zrobienie czegoś do jedzenia, ale nie ukrywam,
że wracam do niego także wtedy, gdy czasu jest trochę więcej. Kuskus (jak
zresztą wszystkie kasze) uwielbiam, ale cenię ją zwłaszcza za możliwość
błyskawicznego przygotowania i właściwie nieograniczonych możliwości w łączeniu
z innymi produktami. W tym daniu podstawą jest dobra wędlina - najlepiej
oryginalne hiszpańskie chorizo albo jak najlepsza salami - węgierska, włoska bądź
hiszpańska. Na ogół stosuję właśnie chorizo (jeśli tylko mam je w
lodówce), jednak tym razem wykorzystałem salami z Włoch, które chyba jeszcze
lepiej pasuje do rozmarynu i czerwonej papryczki chili. Do tego jeszcze tylko
cebula dymka, garść rukoli i kolorowe, pikantne i aromatyczne danie ląduje na talerzu w mniej niż 15
minut! Koniecznie spróbujcie!
Składniki (2
osoby):
150 g kaszy kuskus
100 g włoskiej salami
100 g włoskiej salami
1 cebula dymka
1 czerwona papryczka chili
1 gałązka rozmarynu
3/4 szklanki bulionu warzywnego
garść rukoli
oliwa z wytłoczyn oliwek
sól i pieprz do smaku
1 czerwona papryczka chili
1 gałązka rozmarynu
3/4 szklanki bulionu warzywnego
garść rukoli
oliwa z wytłoczyn oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy niewielką
ilość oliwy (chorizo bądź salami to dość tłuste wędliny, z których w czasie
smażenia wytopimy część tłuszczu), a następnie podsmażamy na niej przez kilka
minut posiekane cebulę dymkę, wędlinę, rozmaryn oraz papryczkę chili. Gdy cebula się
zezłoci, wsypujemy na patelnię kaszę kuskus i zalewamy bulionem. Wyłączamy ogień
na kuchence, przykrywamy patelnię i zostawiamy na 5 minut. Doprawiamy solą i
pieprzem, posypujemy umytą i wysuszoną rucolą i mieszamy. Gotowe!
Czas
przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz