środa, 5 marca 2014

Risotto z koprem włoskim i pomarańczą

RISOTTO Z KOPREM WŁOSKIM I POMARAŃCZĄ
 
Środa Popielcowa, więc to dobry moment na przyrządzenie bezmięsnego, postnego dania, choć, jak się okazało, może niekoniecznie pozbawionego odrobiny słodyczy. Wybór padł na risotto. Bo proste, szybkie i uniwersalne - można je przecież przygotować o każdej porze roku i wykorzystać do niego albo sezonowe składniki, albo to, co akurat mamy pod ręką. A ponieważ od jakiegoś czasu w kuchni nigdy nie brakuje mojego ukochanego kopru włoskiego i słodkich, dojrzałych pomarańczy, pomyślałem, że to właśnie ten duet może być bohaterem dzisiejszego dania. Ale jeśli jest koper włoski, to nie mogło też zabraknąć selera naciowego (który zawsze znajduje się w mojej lodówce), podobnie jak świeżego rozmarynu (który z kolei, jak pokazały moje ostatnie kuchenne eksperymenty, świetnie zgrywa się z pomarańczami). Do tego jeszcze tylko cebula dymka i pecorino romano. No tak, miało być postnie... Ale przynajmniej jest pysznie!
 
 
Składniki (dla dwóch osób):
 
150 g ryżu arborio
1 koper włoski
2 pomarańcze
1 łodyga selera naciowego
1 cebula dymka
1 gałązka rozmarynu
100 ml białego wytrawnego wina
30 g masła
pecorino romano lub parmezan
sól i biały pieprz
 
Przygotowanie:
 
Połowę masła roztapiamy w garnku. Dodajemy posiekane cebulę dymkę i seler naciowy. Mieszamy przez minutę i dodajmy posiekany koper włoski. Po kolejnej minucie dodajemy ryż i mieszamy przez kilka minut. Zalewamy całość winem i czekamy aż ryż je wchłonie. Wyciskamy sok z pomarańczy i stopniowo dolewamy do ryżu. Jeśli zabraknie nam soku, a ryż nie będzie gotowy, możemy dodać jeszcze wina. Na koniec dodajmy listki rozmarynu, resztę masła, sól i pieprz, a następnie mieszamy całość, zdejmujemy z palnika i zostawiamy na chwilę. Risotto wykładamy na talerz i posypujemy pecorino lub parmezanem.
 
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz