RISOTTO Z KOPREM WŁOSKIM I
POMARAŃCZĄ
Środa Popielcowa, więc to dobry
moment na przyrządzenie bezmięsnego, postnego dania, choć, jak się okazało, może niekoniecznie
pozbawionego odrobiny słodyczy. Wybór padł na risotto. Bo proste, szybkie i uniwersalne - można je przecież przygotować o każdej porze roku i wykorzystać do niego albo
sezonowe składniki, albo to, co akurat mamy pod ręką. A ponieważ od jakiegoś
czasu w kuchni nigdy nie brakuje mojego ukochanego kopru włoskiego i słodkich,
dojrzałych pomarańczy, pomyślałem, że to właśnie ten duet może być bohaterem
dzisiejszego dania. Ale jeśli jest koper włoski, to nie mogło też zabraknąć
selera naciowego (który zawsze znajduje się w mojej lodówce), podobnie
jak świeżego rozmarynu (który z kolei, jak pokazały moje ostatnie kuchenne eksperymenty, świetnie zgrywa się z pomarańczami). Do
tego jeszcze tylko cebula dymka i pecorino romano. No tak, miało być postnie...
Ale przynajmniej jest pysznie!
Składniki (dla dwóch
osób):
150 g ryżu arborio
1 koper włoski
2 pomarańcze
1 łodyga selera naciowego
1 cebula dymka
1 gałązka rozmarynu
100 ml białego wytrawnego wina
30 g masła
pecorino romano lub parmezan
sól i biały pieprz
1 koper włoski
2 pomarańcze
1 łodyga selera naciowego
1 cebula dymka
1 gałązka rozmarynu
100 ml białego wytrawnego wina
30 g masła
pecorino romano lub parmezan
sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Połowę masła roztapiamy w garnku.
Dodajemy posiekane cebulę dymkę i seler naciowy. Mieszamy przez minutę i dodajmy
posiekany koper włoski. Po kolejnej minucie dodajemy ryż i mieszamy przez kilka
minut. Zalewamy całość winem i czekamy aż ryż je wchłonie. Wyciskamy sok z
pomarańczy i stopniowo dolewamy do ryżu. Jeśli zabraknie nam soku, a ryż nie
będzie gotowy, możemy dodać jeszcze wina. Na koniec dodajmy listki rozmarynu,
resztę masła, sól i pieprz, a następnie mieszamy całość, zdejmujemy z palnika i
zostawiamy na chwilę. Risotto wykładamy na talerz i posypujemy pecorino lub
parmezanem.
Czas przygotowania:
25 minut
Efektywny czas pracy:
25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz