niedziela, 16 marca 2014

Zupa kminkowa z kluseczkami z kaszy manny

ZUPA KMINKOWA Z KLUSECZKAMI Z KASZY MANNY
 
Z wiosennej pogody niewiele zostało. Zamiast tego powiało chłodem, a nawet sypnęło śniegiem. Ogólnie rzecz biorąc, aura raczej mało przyjemna, stąd nic nie zrobi nam lepiej niż talerz ciepłej zupy. Tym razem pomysł dość niezwykły, bo na zupę kminkową, którą polubią nawet zagorzali przeciwnicy tej przyprawy! A to dlatego, że po pierwsze jest bardzo delikatna w smaku, a po drugie, nie sposób oprzeć się kluseczkom z kaszy manny, które pasują do niej wprost idealnie! Przepis podobno pochodzi z pszczyńskiego zamku (więc to danie jak najbardziej wytworne, choć nada się równie dobrze na co dzień) i ma już swoje lata, ale i dziś smakuje wybornie. Koniecznie spróbujcie!
 
 
 Składniki:
 
1 paczka kminku w całości
1,5 litra bulionu warzywnego
200 ml śmietany 12%
2 jajka
ok. 1/2 szklanki kaszy manny
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Do wystudzonego bulionu wrzucamy kminek i gotujemy na bardzo małym ogniu przez co najmniej godzinę. Odcedzamy kminek, a następnie do kminkowego bulionu dodajemy śmietanę (najpierw ją hartując, w innym wypadku śmietana się zwarzy). Rozbijamy jajka, rozbełtujemy je i (ciągle mieszając) wsypujemy kaszę mannę aż do uzyskania gęstej konsystencji (możliwe, że będzie nam potrzeba trochę więcej kaszy). Na wrzącą zupę kładziemy kluseczki łyżeczką do herbaty. Czekamy aż się zagotują, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, posypujemy zieloną pietruszką i gotowe!
 
Czas przygotowania: 120 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz