PENNE Z SELEREM NACIOWYM I
POMIDORAMI
Za oknem już wiosenna pogoda, która w kuchni inspiruje do przygotowania czegoś lekkiego i odświeżającego. Nie powinno zatem dziwić to, że zdecydowałem się dziś na pastę i to taką, w której w głównej roli wystąpił nieodzowny ostatnio w mojej kuchni seler naciowy. Zresztą przepisów na to niesamowite warzywo nigdy dość, dlatego tym razem proponuję jego połączenie z klasycznym włoskim sosem pomidorowym, zieloną pietruszką i odrobiną anchois dla złamania i zaostrzenia smaku. Do tego jeszcze miska rukoli przyprawionej octem winnym, olejem z orzechów włoskich, solą, pieprzem oraz brązowym cukrem i wiosna w kuchni w pełni!
Składniki (dla dwóch osób):
150 g penne pełnoziarnistego
2 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki listków selera naciowego
1 puszka pomidorów pelati
3 ząbki czosnku
6-8 filerów anchois
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn oliwek
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią ząbki czosnku w całości. Smażymy tak długo aż będą brązowe ze wszystkich stron. Dodajemy posiekane filety anchois, zieloną pietruszkę i seler naciowy. Mieszamy przez dwie-trzy minuty i dodajemy pomidory. Zostawiamy na 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (oraz cukrem, gdy pomidory są zbyt kwaśne), dodajemy listki selera naciowego i podajemy. Całość możemy także posypać parmezanem lub pecorino.
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz