piątek, 14 marca 2014

Penne z selerem naciowym i pomidorami

PENNE Z SELEREM NACIOWYM I POMIDORAMI

Za oknem już wiosenna pogoda, która w kuchni inspiruje do przygotowania czegoś lekkiego i odświeżającego. Nie powinno zatem dziwić to, że zdecydowałem się dziś na pastę i to taką, w której w głównej roli wystąpił nieodzowny ostatnio w mojej kuchni seler naciowy. Zresztą przepisów na to niesamowite warzywo nigdy dość, dlatego tym razem proponuję jego połączenie z klasycznym włoskim sosem pomidorowym, zieloną pietruszką i odrobiną anchois dla złamania i zaostrzenia smaku. Do tego jeszcze miska rukoli przyprawionej octem winnym, olejem z orzechów włoskich, solą, pieprzem oraz brązowym cukrem i wiosna w kuchni w pełni!

Składniki (dla dwóch osób):

150 g penne pełnoziarnistego
2 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki listków selera naciowego
1 puszka pomidorów pelati
3 ząbki czosnku
6-8 filerów anchois
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn oliwek
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią ząbki czosnku w całości. Smażymy tak długo aż będą brązowe ze wszystkich stron. Dodajemy posiekane filety anchois, zieloną pietruszkę i seler naciowy. Mieszamy przez dwie-trzy minuty i dodajemy pomidory. Zostawiamy na 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (oraz cukrem, gdy pomidory są zbyt kwaśne), dodajemy listki selera naciowego i podajemy. Całość możemy także posypać parmezanem lub pecorino.

Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz