wtorek, 14 stycznia 2014

Farfalle z selerem naciowym

FARFALLE Z SELEREM NACIOWYM

Od dłuższego czasu chodzi za mną seler naciowy, na tyle, że właściwie jestem skłonny dodać go do wszystkiego. Nie chcąc jednak zanadto eksperymentować, postawiłem na pełnoziarniste farfalle właśnie z selerem w roli głównej. To kolejny prosty i szybki przepis, który jednak ma w sobie coś wyjątkowego. Smak selera naciowego łamie w nim z jednej strony kwaskowatość skórki i soku z cytryny, z drugiej, ostrość papryczki chili. Natomiast całości przyjemnego charakteru nadaje kieliszek dobrego, wytrawnego wina. To danie idealne na co dzień, ale i od święta, na przykład jako (podana na chłodno) przystawka na przyjęcie!



Składniki (2 porcje): 

150 g pełnoziarnistego farfalle
3-4 łodygi selera naciowego wraz z natką
1 cytryna
1 papryczka chili
1 mała cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1 kieliszek białego, wytrawnego wina
30 g masła
sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie: 

Zagotowujemy wodę na makaron. Wrzucamy do niej pokrojony w cienkie paski seler i gotujemy przez minutę. Wyciągamy go przy pomocy łyżki cedzakowej i blanszujemy pod zimną wodą. Do garnka wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją. W tym czasie roztapiamy masło na patelni i wrzucamy na nie posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy seler naciowy i posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy 2 minuty i zalewamy winem. Kiedy wino zredukuje się o 3/4, dodajemy pół chochli wody, w której gotuje się makaron, startą skórkę i sok z cytryny. Zostawiamy jeszcze na dwie minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy makaron, mieszamy z sosem i posypujemy całość posiekanymi natką selera i szczypiorkiem (a jeśli mamy Parmezan albo Pecorino Romano, możemy dać na wierzch kilka startych płatków sera).

Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz