KREM Z
AWOKADO
Niewiele rzeczy może się równać ze
smakiem i zapachem połączenia awokado, kuminu i kolendry. Uwielbiam je, jak
pewnie wiele innych osób, przede wszystkim pod postacią guacamole. Ale ponieważ
robi się coraz chłodniej (być może nawet zbliża się w końcu zima), dlaczego więc nie
przygotować na jego bazie treściwego i rozgrzewającego kremu z awokado? Tym
bardziej że to kolejny prosty, ale zarazem elegancki i zaskakująco odświeżający
sposób na wykorzystanie w kuchni tego owocu o niezwykłych zaletach odżywczych i
genialnym, maślanym smaku. Bo że powinniśmy go jeść, wie już chyba każdy: choć
awokado jest tłuste, ma właściwości odchudzające, przede wszystkim dzięki dużej
zawartości witaminy E i kwasu foliowego. Poza tym jest jednym z nielicznych
przeciwutleniaczy, które mogą spożywać osoby z problemami układu pokarmowego.
Niezależnie jednak od tego wszystkiego, powinniśmy je jeść, bo jest dobre,
zarówno pod postacią guacamole, jak i właśnie kremu z awokado!
Składniki (4
osoby):
2 dojrzałe awokado
2 szalotki (albo 1 duża cebula)
2 ząbki czosnku
1 limonka
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
kieliszek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
100 ml śmietanki 30%
30 g masła
1 litr bulionu warzywnego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól i pieprz
2 szalotki (albo 1 duża cebula)
2 ząbki czosnku
1 limonka
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
kieliszek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
100 ml śmietanki 30%
30 g masła
1 litr bulionu warzywnego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy posiekane
szalotki (cebulę) i czosnek. Wrzucamy do środka kolendrę i kumin, a następnie
obrane ze skóry i pokrojone w kostkę awokado. Podsmażamy przez 2 minuty,
mieszając całość. Wlewamy sok z jednej limonki, wino (opcjonalnie) i bulion.
Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Miksujemy całość, zagotowujemy,
wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku tabasco, solą i pieprzem. Na koniec
posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Czas
przygotowania: 25 minut
Efektywny czas
pracy: 15 minut
mniam...kumin i awokado...super:)
OdpowiedzUsuń