niedziela, 12 stycznia 2014

Krem z awokado

KREM Z AWOKADO
 
Niewiele rzeczy może się równać ze smakiem i zapachem połączenia awokado, kuminu i kolendry. Uwielbiam je, jak pewnie wiele innych osób, przede wszystkim pod postacią guacamole. Ale ponieważ robi się coraz chłodniej (być może nawet zbliża się w końcu zima), dlaczego więc nie przygotować na jego bazie treściwego i rozgrzewającego kremu z awokado? Tym bardziej że to kolejny prosty, ale zarazem elegancki i zaskakująco odświeżający sposób na wykorzystanie w kuchni tego owocu o niezwykłych zaletach odżywczych i genialnym, maślanym smaku. Bo że powinniśmy go jeść, wie już chyba każdy: choć awokado jest tłuste, ma właściwości odchudzające, przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego. Poza tym jest jednym z nielicznych przeciwutleniaczy, które mogą spożywać osoby z problemami układu pokarmowego. Niezależnie jednak od tego wszystkiego, powinniśmy je jeść, bo jest dobre, zarówno pod postacią guacamole, jak i właśnie kremu z awokado!
 
 
Składniki (4 osoby):
 
2 dojrzałe awokado
2 szalotki (albo 1 duża cebula)
2 ząbki czosnku
1 limonka
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
kieliszek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
100 ml śmietanki 30%
30 g masła
1 litr bulionu warzywnego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Na maśle podsmażamy posiekane szalotki (cebulę) i czosnek. Wrzucamy do środka kolendrę i kumin, a następnie obrane ze skóry i pokrojone w kostkę awokado. Podsmażamy przez 2 minuty, mieszając całość. Wlewamy sok z jednej limonki, wino (opcjonalnie) i bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Miksujemy całość, zagotowujemy, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku tabasco, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
 
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

1 komentarz: