środa, 29 stycznia 2014

Pilaf z kurczakiem i szafranem

PILAF Z KURCZAKIEM I SZAFRANEM
 
Nie ma chyba prostszego i łatwiejszego w przygotowaniu pomysłu na obiad niż pilaf. To danie jednogarnkowe w rozmaitych wersjach występujące niemal we wszystkich kuchniach świata (choć szczególną popularnością cieszy się w Południowej Europie i na Wschodzie), bazujące na ryżu i bogactwie przypraw, które nadają mu wyjątkowego smaku. Do tej podstawy możemy dodać właściwie wszystko, począwszy od mięsa, przez różne warzywa, aż do bakalii (orzechów, rodzynek, daktyli, itd.). Natomiast proponowana przeze mnie wersja z piersią kurczaka, marchewką i selerem naciowym powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. Tym bardziej że to danie właściwie "robi się samo" i jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 25 minut! Cała filozofia to wrzucić wszystkie składniki na patelnię, przesmażyć je, a następnie zalać bulionem i zostawić na kwadrans. Brzmi zachęcająco? Zatem spróbujcie sami!
 
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
150 g ryżu basmati
250 ml bulionu
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka nitek szafranu
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
sól i biały pieprz
 
Przygotowanie:
 
Ryż płuczemy na sicie i dobrze go wysuszamy. Kroimy kurczaka, marchew i seler w drobną kostkę oraz siekamy cebulę, czosnek i imbir. Mieszamy to wszystko z ryżem i przyprawami (oprócz szafranu), a następnie wrzucamy na średnio rozgrzaną oliwę. Smażymy przez 6-8 minut, aż do zeszklenia cebuli i opieczenia kurczaka ze wszystkich stron. Dodajemy szafran i zalewamy całość bulionem. Mieszamy raz, zamykamy patelnię pokrywką i zostawiamy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec doprawiamy pilaf solą i pieprzem oraz posypujemy zieloną pietruszką.
 
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz