niedziela, 19 stycznia 2014

Kotlety cielece z szalwia, pomarancza i kaparami

KOTLETY CIELĘCE Z SZAŁWIĄ, POMARAŃCZĄ I KAPARAMI
 
Cielęcina to z pewnością jedno z moich ulubionych mięs. Uwielbiam duszoną gicz cielęcą, pieczeń cielęcą z czosnkiem i rozmarynem, ale i proste kotlety cielęce, jedynie z dodatkiem szałwii i białego wina. Tym razem jednak zdecydowałem się na wariację wokół włoskiej piccaty, a więc cienkich kotletów cielęcych podawanych w pikantnym, cytrynowym sosie, w którym nie powinno także zabraknąć kaparów. Jednak ponieważ nadal jeszcze mamy sezon na cytrusy, w tym na słodkie pomarańcze, to właśnie nimi postanowiłem zastąpić cytrynę, dzięki czemu danie zyskało nieco bardziej delikatny smak. Od siebie dodałem także świeże zioła, a dokładniej szałwię, której jestem wielkim miłośnikiem.
 
Nie jest to na pewno tradycyjnie włoskie danie, niemniej myślę, że świetnie pasuje do niego klasyczna polenta. I właśnie przy okazji polenty: jeśli chcecie zrobić ją bez grudek, obserwujcie uważnie wodę w garnku i wsypcie kaszę kukurydzianą wtedy, gdy już ma się zacząć gotować, ale jeszcze nie wrze. Wtedy należy energicznie mieszać, a całość jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek garnka.
 
 
 
Składniki (dwa 2 osób):
 
300 g cielęciny z udźca
2 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1/2 pomarańczy
1 łyżka octu winnego (najlepiej sherry)
1 łyżka kaparów
4 łyżki masła
kilka listków szałwii
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
 
Mięso kroimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i smażymy na nim kotlety. Następnie, kiedy mięso jest już opieczone, wrzucamy przetarty przez praskę czosnek. Po minucie zalewamy kotlety 200 ml wina i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekane listki szałwii.
 
W garnku zagotowujemy na mocnym ogniu ocet winny, sok i skórkę (pociętą na julienne) z połowy pomarańczy, kapary oraz resztę wina. Kiedy całość nieco się zredukuje, dokładamy resztę masła i mieszamy, aż do uzyskania sosu. Polewamy nim mięso, a danie dekorujemy jeszcze posiekaną zieloną pietruszką.
 
Czas przygotowania: 60 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz