KOTLETY CIELĘCE Z SZAŁWIĄ,
POMARAŃCZĄ I KAPARAMI
Cielęcina to z pewnością jedno z
moich ulubionych mięs. Uwielbiam duszoną gicz cielęcą, pieczeń cielęcą z
czosnkiem i rozmarynem, ale i
proste kotlety cielęce, jedynie z dodatkiem szałwii i białego wina. Tym razem
jednak zdecydowałem się na
wariację wokół włoskiej piccaty, a więc cienkich kotletów cielęcych
podawanych w pikantnym,
cytrynowym sosie, w którym nie powinno także zabraknąć kaparów. Jednak
ponieważ nadal jeszcze mamy sezon na cytrusy, w tym na słodkie pomarańcze, to właśnie nimi
postanowiłem zastąpić cytrynę, dzięki czemu danie zyskało nieco bardziej delikatny smak. Od siebie dodałem
także świeże zioła, a dokładniej szałwię, której jestem wielkim
miłośnikiem.
Nie jest to na pewno tradycyjnie
włoskie danie, niemniej myślę, że świetnie pasuje do niego klasyczna polenta. I
właśnie przy okazji polenty: jeśli chcecie zrobić ją bez grudek,
obserwujcie uważnie wodę w garnku i wsypcie kaszę kukurydzianą wtedy, gdy już ma
się zacząć gotować, ale jeszcze nie wrze. Wtedy należy energicznie mieszać,
a całość jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek garnka.
Składniki (dwa 2
osób):
300 g cielęciny z udźca
2 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1/2 pomarańczy
1 łyżka octu winnego (najlepiej sherry)
1 łyżka kaparów
4 łyżki masła
kilka listków szałwii
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1/2 pomarańczy
1 łyżka octu winnego (najlepiej sherry)
1 łyżka kaparów
4 łyżki masła
kilka listków szałwii
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kotlety, rozbijamy
tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i
smażymy na nim kotlety. Następnie, kiedy mięso jest już opieczone, wrzucamy
przetarty przez praskę czosnek. Po minucie zalewamy kotlety 200 ml wina i dusimy
do miękkości. Na koniec dodajemy posiekane listki szałwii.
W garnku zagotowujemy na mocnym
ogniu ocet winny, sok i skórkę (pociętą na julienne) z połowy pomarańczy, kapary
oraz resztę wina. Kiedy całość nieco się zredukuje, dokładamy resztę masła i
mieszamy, aż do uzyskania sosu. Polewamy nim mięso, a danie dekorujemy jeszcze
posiekaną zieloną pietruszką.
Czas
przygotowania: 60 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz