PEŁNOZIARNISTE PENNE Z
"TAPENADĄ" I SUSZONYMI POMIDORAMI
To kolejny z błyskawicznych
pomysłów na piątkowy (i nie tylko) obiad, którego przygotowanie zajmuje tyle, co
ugotowanie makaronu. Zresztą, to tak naprawdę dwa w jednym, bo tapenada sprawdzi
się zarówno jako świetny dodatek do makaronu czy pieczonych ziemniaków, jak i, a
może przede wszystkim, jako idealna pasta do świeżego, jeszcze chrupkiego
pieczywa. No właśnie, prawdziwa tapenada, wywodząca się z francuskiej Prowansji,
to pasta z zielonych lub czarnych oliwek, kaparów, anchois, czosnku, świeżych
ziół i soku z cytryny, a zatem to genialna w smaku bomba witaminowa. W moim
przepisie natomiast wszystkie składniki zachowują swoją strukturę, przez co
danie to może budzić skojarzenia z penne alla puttanesca, całość zaś uzupełniona
zostaje o suszone pomidory, które ożywiają nieco ostry smak tapenady, oraz
świeżą natkę pietruszki. Podsumowując: odżywcze, odświeżające, dietetyczne i
ekspresowe w przygotowaniu - czego chcieć więcej?
Składniki (2
porcje):
150 g penne pełnoziarnistego
150 g czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
5-6 filetów z anchois
5-6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
kilka listków świeżej bazylii
pół pęczka zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy extra vergine
czarny pieprz
150 g czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
5-6 filetów z anchois
5-6 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
kilka listków świeżej bazylii
pół pęczka zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy extra vergine
czarny pieprz
Przygotowanie:
W osolonym wrzątku gotujemy makaron
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie siekamy oliwki, kapary,
anchois, pomidory i czosnek. Wlewamy do nich sok z cytryny i oliwę. Wrzucamy
posiekane bazylię i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki,
doprawiamy pieprzem. Odcedzamy makaron i mieszamy z "tapenadą".
Jeśli natomiast chcielibyśmy
przygotować pastę do chleba, wszystkie składniki za wyjątkiem makaronu,
blendujemy na jednolitą masę. Taką pastę możemy spokojnie trzymać przez kilka
dni w lodówce.
Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz