środa, 22 stycznia 2014

Lumaconi ze szprotkami, rodzynkami i szafranem

LUMACONI ZE SZPROTKAMI, RODZYNKAMI I SZAFRANEM
 
Jak chyba każdy, mam kilka przepisów, które mógłbym robić na okrągło, a przynajmniej raz w tygodniu - dania właściwie idealne, których smak chyba nigdy się nie znudzi! Czymś takim w mojej kuchni jest lumaconi (to rodzaj makaronu, który z powodzeniem możemy zastąpić bardziej popularnym penne) ze szprotkami. To niezwykle prosty, włoski przepis, który oryginalnie bazuje na sardynkach, ponieważ jednak w Polsce znacznie łatwiej o pyszne szprotki, to właśnie ich najczęściej używam, kiedy wracam do tego dania. Niemniej prawdziwego charakteru nadają mu dodatki: ostre i słone w smaku anchois, słodkie rodzynki oraz niezwykły smak i aromat szafranu.
 
W końcu jest to świetny pomysł na zdrowe danie rybne. A to o tyle istotne, że ryby (w tym przede wszystkim właśnie sardynki czy szprotki) powinny pojawiać się w naszym menu jak najczęściej - głównie ze względu na słynne już kwasy omega-3, ale i ich inne właściwości odżywcze. Dlatego jeśli jeszcze nie macie pomysłu na szprotki (poza pastą na chleb!), koniecznie spróbujcie tego przepisu!
 
 
 
Składniki (na trzy porcje):
 
200 g makaronu lumaconi (albo penne)
400 g wędzonych szprotek
5-6 filetów anchois
100 g rodzynek
2 cebule
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka nitek szafranu
pęczek zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
sól i pieprz
 
Przygotowanie:
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w piórka cebulę. Szprotki dzielimy na pół. Jedną część (po obraniu z głów i ogonów) siekamy, podobnie jak filety anchois, i dodajemy do cebuli, kiedy ta się zezłoci. Następnie, po ok. 10 minutach, dodajemy wcześniej namoczone i odsączone rodzynki, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Drugą część szprotek (pozostawionych w całości - pozbawiamy je jedynie głów i ogonów) obtaczamy w mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanej oliwie na drugiej patelni, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odcedzamy makaron, mieszamy go z zawartością pierwszej patelni, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką, a na wierzch układamy usmażone w całości szprotki.
 
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz