LUMACONI ZE SZPROTKAMI,
RODZYNKAMI I SZAFRANEM
Jak chyba każdy, mam kilka
przepisów, które mógłbym robić na okrągło, a przynajmniej raz w tygodniu - dania
właściwie idealne, których smak
chyba nigdy się nie znudzi! Czymś takim w mojej kuchni jest lumaconi (to rodzaj
makaronu, który z powodzeniem możemy zastąpić bardziej popularnym penne) ze
szprotkami. To niezwykle prosty,
włoski przepis, który oryginalnie bazuje na sardynkach, ponieważ jednak w
Polsce znacznie łatwiej o pyszne
szprotki, to właśnie ich najczęściej używam, kiedy wracam do tego dania.
Niemniej prawdziwego charakteru
nadają mu dodatki: ostre i słone w smaku anchois, słodkie rodzynki oraz
niezwykły smak i aromat szafranu.
W końcu jest to świetny pomysł na zdrowe danie rybne. A to o
tyle istotne, że ryby (w tym
przede wszystkim właśnie sardynki czy szprotki) powinny pojawiać się w naszym
menu jak najczęściej - głównie ze
względu na słynne już kwasy omega-3, ale i ich inne właściwości odżywcze.
Dlatego jeśli jeszcze nie macie
pomysłu na szprotki (poza pastą na chleb!), koniecznie spróbujcie tego
przepisu!
Składniki (na trzy
porcje):
200 g makaronu lumaconi (albo
penne)
400 g wędzonych szprotek
5-6 filetów anchois
100 g rodzynek
2 cebule
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka nitek szafranu
pęczek zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
sól i pieprz
400 g wędzonych szprotek
5-6 filetów anchois
100 g rodzynek
2 cebule
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka nitek szafranu
pęczek zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną
w piórka cebulę. Szprotki dzielimy na pół. Jedną część (po obraniu z głów i ogonów) siekamy, podobnie jak filety anchois, i dodajemy do
cebuli, kiedy ta się zezłoci. Następnie, po ok. 10 minutach, dodajemy wcześniej namoczone i
odsączone rodzynki, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Drugą część szprotek (pozostawionych w całości -
pozbawiamy je jedynie głów i ogonów) obtaczamy w mące i smażymy na złoto
na mocno rozgrzanej oliwie na
drugiej patelni, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Odcedzamy makaron, mieszamy go z zawartością pierwszej patelni,
posypujemy posiekaną zieloną
pietruszką, a na wierzch układamy usmażone w całości szprotki.
Czas
przygotowania: 25 minut
Efektywny czas
pracy: 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz