piątek, 9 maja 2014

Pasta z zielonymi szparagami, skrórką pomarańczową i miętą

PASTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I MIĘTĄ

Trzeba było poczekać dłuższą chwilę na kolejny przepis, ale spieszę wszystkich uspokoić i zapewniam, że nadal gotuję i eksperymentuję w kuchni. Czasami po prostu prowadzenie bloga kulinarnego musi ustąpić bardziej istotnym kwestiom, np. pracy nad teledyskiem. Ale ponieważ rzeczony teledysk swoją premierę miał w środę (przy okazji zapraszam wszystkich do obejrzenia video do utworu Magnetic Clouds "Push Play": http://youtu.be/qP6oxh9WLw0), mogę spokojnie wrócić do publikowania przepisów kulinarnych...
A ponieważ to maj, muszę zacząć od moich ukochanych zielonych szparagów! Teraz goszczą u mnie 2-3 razy w tygodniu (u Was pewnie też często się pojawiają), dlatego cały czas myślę nad szybkimi i prostymi sposobami na ich przygotowanie. Z tego też powodu prawie zawsze wybieram właśnie zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać - wszystko sprowadza się do porządnego umycia i pokrojenia.
Najbardziej oczywistym pomysłem na wykorzystanie szparagów są zupy, ale to akurat sobie daruję. Zamiast tego zaproponuję pastę ze szparagami, pomarańczą i miętą. Zestaw na pierwszy rzut oka zaskakujący, ale jak najbardziej polecam jego wypróbowanie! Zresztą, nie jest tak szalony, jak się wydaje - pomarańcza zastępuje cytrynę (dodaje odrobinę słodyczy), a mięta orzeźwia i nieco ożywia to danie. Całość na dobrą sprawę można przygotować w 15 minut, więc nic tylko gotować!
Aha, ponieważ do pasty idzie jedynie skórka z pomarańczy, pozostają jej część możemy wykorzystać do sałaty. Potrzebna będzie rukola, pomarańcza pokrojona na małe kawałki, łyżka octu winnego (najlepiej sherry), 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz i odrobina brązowego cukru. Wystarczy jedynie pomieszać ze sobą wszystkie składniki!

Składniki (dla 2 osób):

150 g makaronu casarecce (albo penne)
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 cebula dymka
2 duże ząbki czosnku
skórka starta z jednej pomarańczy

kilka listków mięty
100 ml białego wina
oliwa z wytłoczyn
sól i pieprz
łyżeczka masła

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parzymy pomarańczę i ścieramy z niej skórkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekane dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi (bez główek), przesmażamy 2 minuty i zalewamy winem. Kiedy wino się nieco zredukuje, dodajemy główki szparagów. Po minucie dodajemy masło, część posiekanej mięty i skórkę z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron. Przesmażamy wszystko razem przez minutę. Nakładamy na talerze i dekorujemy miętą.

Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

2 komentarze:

  1. zapomniałeś w składnikach wymienić pomarańczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy koncept zarówno na teledysk, jak i na popieszczenie kubków smakowych ;)
    No i, doktorze, znamienite wystąpienie w teledysku :D

    OdpowiedzUsuń