PASTA Z ZIELONYMI
SZPARAGAMI, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I MIĘTĄ
Trzeba było poczekać dłuższą chwilę na kolejny przepis, ale spieszę wszystkich uspokoić i zapewniam, że nadal gotuję i eksperymentuję w kuchni. Czasami po prostu prowadzenie bloga kulinarnego musi ustąpić bardziej istotnym kwestiom, np. pracy nad teledyskiem. Ale ponieważ rzeczony teledysk swoją premierę miał w środę (przy okazji zapraszam wszystkich do obejrzenia video do utworu Magnetic Clouds "Push Play": http://youtu.be/qP6oxh9WLw0), mogę spokojnie wrócić do publikowania przepisów kulinarnych...
A ponieważ to maj, muszę zacząć od
moich ukochanych zielonych szparagów! Teraz goszczą u mnie 2-3 razy w tygodniu
(u Was pewnie też często się pojawiają), dlatego cały czas myślę nad szybkimi i
prostymi sposobami na ich przygotowanie. Z tego też powodu prawie zawsze
wybieram właśnie zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać - wszystko
sprowadza się do porządnego umycia i pokrojenia.
Najbardziej oczywistym pomysłem na
wykorzystanie szparagów są zupy, ale to akurat sobie daruję. Zamiast tego
zaproponuję pastę ze szparagami, pomarańczą i miętą. Zestaw na pierwszy rzut oka
zaskakujący, ale jak najbardziej polecam jego wypróbowanie! Zresztą, nie jest
tak szalony, jak się wydaje - pomarańcza zastępuje cytrynę (dodaje odrobinę
słodyczy), a mięta orzeźwia i nieco ożywia to danie. Całość na dobrą sprawę
można przygotować w 15 minut, więc nic tylko gotować!
Aha, ponieważ do pasty idzie
jedynie skórka z pomarańczy, pozostają jej część możemy wykorzystać do sałaty.
Potrzebna będzie rukola, pomarańcza pokrojona na małe kawałki, łyżka octu
winnego (najlepiej sherry), 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz i
odrobina brązowego cukru. Wystarczy jedynie pomieszać ze sobą wszystkie
składniki!
Składniki (dla 2 osób):
150 g makaronu casarecce (albo penne)
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 cebula dymka
2 duże ząbki czosnku
skórka starta z jednej pomarańczy
kilka listków mięty
100 ml białego wina
oliwa z wytłoczyn
sól i pieprz
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parzymy pomarańczę i ścieramy z niej skórkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekane dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi (bez główek), przesmażamy 2 minuty i zalewamy winem. Kiedy wino się nieco zredukuje, dodajemy główki szparagów. Po minucie dodajemy masło, część posiekanej mięty i skórkę z pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron. Przesmażamy wszystko razem przez minutę. Nakładamy na talerze i dekorujemy miętą.
Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas
pracy: 15 minut
zapomniałeś w składnikach wymienić pomarańczy ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy koncept zarówno na teledysk, jak i na popieszczenie kubków smakowych ;)
OdpowiedzUsuńNo i, doktorze, znamienite wystąpienie w teledysku :D