GRILLOWANE KURCZAK I
SZPARAGI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
Dzisiaj jedno z moich ulubionych
połączeń końca maja, czyli zielone szparagi i truskawki. Tych pierwszych w maju
właściwie nigdy u mnie nie
brakuje, a kiedy tylko pojawią się polskie truskawki, pospiesznie przygotowuję z
nich sos, który (jak na mój gust)
idealnie pasuje właśnie do zielonych szparagów. I choć pogoda w ostatnich
dniach jest dość zmienna i nie
zawsze dominuje słońce oraz letnia pogoda, pomyślałem, że fajnym towarzystwem
dla powyższego połączenia będzie
lekki, grillowany kurczak oraz często przeze mnie przygotowywana polenta z
kaszy jaglanej. Do kurczaka
zastosowałem moją standardową marynatę na grilla, czyli czosnek, sól, oregano i
oliwę, którą tym razem wzbogaciłem o tartą skórkę z cytryny. Z kolei polenta z kaszy jaglanej to dobra
alternatywa dla jej tradycyjnej wersji z kaszy kukurydzianej - sprawdza się nie tylko w kuchni włoskiej,
ale także jako ciekawy
dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. W końcu nie zawsze trzeba jeść ziemniaki
(choć tych akurat praktycznie w
ogóle nie jem w ostatnich latach), makaron czy ryż - dobra kasza nie jest
zła!
Składniki (dla 2
osób):
2 piersi z kurczaka
1/2 pęczka zielonych szparagów
300 g truskawek
100 g kaszy jaglanej
300 ml wody
100 g rukoli
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
świeży rozmaryn
sól
masło
oliwa z wytłoczyn oliwek
1/2 pęczka zielonych szparagów
300 g truskawek
100 g kaszy jaglanej
300 ml wody
100 g rukoli
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
świeży rozmaryn
sól
masło
oliwa z wytłoczyn oliwek
Przygotowanie:
Piersi myjemy, suszymy i kroimy na paski. Czosnek rozcieramy z łyżeczką soli, oregano i skórką startą
z połowy cytryny, a następnie
mieszamy z dwoma łyżkami oliwy. Pokrojonego kurczaka smakujemy dokładnie
marynatą i wkładamy do lodówki co
najmniej na godzinę.
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną
wodą. 200 ml wody zagotowujemy w garnku, wrzucamy do niej kilka listków
rozmarynu, sól i pieprz, a
następnie kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż do wchłonięcia
wody przez kaszę. Na koniec
dodajemy odrobinę masła, mieszamy i przekładamy na deskę, na której formujemy
polentę. Odstawiamy do
wystygnięcia.
Do 100 ml wody wrzucamy truskawki
pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i skórkę startą z połowy cytryny.
Gotujemy na średnim ogniu aż do
odgotowania niemal całej wody. Przecieramy sos przez sito i zagotowujemy raz jeszcze, tak
aby uzyskać gęsty i wyrazisty w
smaku sos.
Pół godziny przed grillowaniem
wyjmujemy mięso z lodówki. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Kurczaka i szparagi kładziemy na
mocno rozgrzanego elektrycznego grilla. Grillujemy przez 10-15 minut. Na talerzach rozkładamy umytą i osuszoną
rukolę. Polewamy ją sosem truskawkowym i kładziemy na nią zgrillowane
szparagi oraz kurczaka, a obok
nich polentę z kaszy jaglanej. Dekorujemy całość ćwiartkami
truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz