środa, 28 maja 2014

Grillowane kurczak i szparagi z sosem truskawkowym

GRILLOWANE KURCZAK I SZPARAGI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
 
Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń końca maja, czyli zielone szparagi i truskawki. Tych pierwszych w maju właściwie nigdy u mnie nie brakuje, a kiedy tylko pojawią się polskie truskawki, pospiesznie przygotowuję z nich sos, który (jak na mój gust) idealnie pasuje właśnie do zielonych szparagów. I choć pogoda w ostatnich dniach jest dość zmienna i nie zawsze dominuje słońce oraz letnia pogoda, pomyślałem, że fajnym towarzystwem dla powyższego połączenia będzie lekki, grillowany kurczak oraz często przeze mnie przygotowywana polenta z kaszy jaglanej. Do kurczaka zastosowałem moją standardową marynatę na grilla, czyli czosnek, sól, oregano i oliwę, którą tym razem wzbogaciłem o tartą skórkę z cytryny. Z kolei polenta z kaszy jaglanej to dobra alternatywa dla jej tradycyjnej wersji z kaszy kukurydzianej - sprawdza się nie tylko w kuchni włoskiej, ale także jako ciekawy dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. W końcu nie zawsze trzeba jeść ziemniaki (choć tych akurat praktycznie w ogóle nie jem w ostatnich latach), makaron czy ryż - dobra kasza nie jest zła!
 
 
 Składniki (dla 2 osób):
 
2 piersi z kurczaka
1/2 pęczka zielonych szparagów
300 g truskawek
100 g kaszy jaglanej
300 ml wody
100 g rukoli
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
świeży rozmaryn
sól
masło
oliwa z wytłoczyn oliwek
 
Przygotowanie:
 
Piersi myjemy, suszymy i kroimy na paski. Czosnek rozcieramy z łyżeczką soli, oregano i skórką startą z połowy cytryny, a następnie mieszamy z dwoma łyżkami oliwy. Pokrojonego kurczaka smakujemy dokładnie marynatą i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
 
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. 200 ml wody zagotowujemy w garnku, wrzucamy do niej kilka listków rozmarynu, sól i pieprz, a następnie kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody przez kaszę. Na koniec dodajemy odrobinę masła, mieszamy i przekładamy na deskę, na której formujemy polentę. Odstawiamy do wystygnięcia.
 
Do 100 ml wody wrzucamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i skórkę startą z połowy cytryny. Gotujemy na średnim ogniu aż do odgotowania niemal całej wody. Przecieramy sos przez sito i zagotowujemy raz jeszcze, tak aby uzyskać gęsty i wyrazisty w smaku sos.
 
Pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kurczaka i szparagi kładziemy na mocno rozgrzanego elektrycznego grilla. Grillujemy przez 10-15 minut. Na talerzach rozkładamy umytą i osuszoną rukolę. Polewamy ją sosem truskawkowym i kładziemy na nią zgrillowane szparagi oraz kurczaka, a obok nich polentę z kaszy jaglanej. Dekorujemy całość ćwiartkami truskawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz