wtorek, 20 maja 2014

Risotto z zielonymi szparagami i salami

RISOTTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SALAMI
 
Pomysłów na zielone szparagi ciąg dalszy (w najbliższym czasie, póki sezon na nie jeszcze trwa, zaproponuję kilka przepisów, choć przyznam szczerze, że w ostatnich dniach, podczas gdy wszędzie można dostać białe szparagi, te zielone są towarem zdecydowanie deficytowym!). Nie będę się jakoś szczególnie rozpisywał, bo to jeden z typowych dla mnie pomysłów na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Była pasta, więc teraz proponuję risotto. Zresztą risotto ze szparagami to klasyka, ja wzbogaciłem ją jedynie włoską salami, którą akurat miałem pod ręką, oraz rozmarynem, który zawsze idealnie pasuje do kuchni włoskiej. Oczywiście salami możecie zastąpić szynką dojrzewającą albo dobrze uwędzonym boczkiem, choć przyznam, że salami, której użyłem, dodała daniu naprawdę niepowtarzalnego posmaku, więc polecam jednak spróbować takiego wariantu!
 
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
150 g ryżu arborio
pół pęczka zielonych szparagów
100 g salami
gałązka rozmarynu
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
500 ml bulionu
40 g masła
sól i pieprz
pecorino romano lub parmezan
 
Przygotowanie:
 
Na połowie masła podsmażamy posiekane ząbki czosnku i cebulę dymkę. Kiedy się zeszklą, wrzucamy pokrojone na mniejsze części zielone szparagi i salami. Przesmażamy całość przez minutę, a następnie wrzucamy ryż. Po kolejnych dwóch minutach wlewamy wino i czekamy aż ryż całkiem je zaabsorbuje. Potem, ciągle mieszając, kilkukrotnie i stopniowo dolewamy bulion aż ryż uzyska właściwą konsystencję. Wtedy dokładamy posiekany rozmaryn i resztę masła, doprawiamy solą i pieprzem (choć należy uważać z solą, kiedy używamy słonego pecorino lub parmezanu), a następnie dokładnie mieszamy całość. Na koniec posypujemy risotto pecorino romano albo parmezanem. Gotowe!
 
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz