RISOTTO Z ZIELONYMI
SZPARAGAMI I SALAMI
Pomysłów na zielone szparagi ciąg
dalszy (w najbliższym czasie, póki sezon na nie jeszcze trwa, zaproponuję kilka
przepisów, choć przyznam szczerze, że w ostatnich dniach, podczas gdy wszędzie
można dostać białe szparagi, te zielone są towarem zdecydowanie deficytowym!).
Nie będę się jakoś szczególnie rozpisywał, bo to jeden z typowych dla mnie
pomysłów na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Była pasta, więc teraz proponuję risotto.
Zresztą risotto ze szparagami to klasyka, ja wzbogaciłem ją jedynie włoską
salami, którą akurat miałem pod ręką, oraz rozmarynem, który zawsze idealnie
pasuje do kuchni włoskiej. Oczywiście salami możecie zastąpić szynką
dojrzewającą albo dobrze uwędzonym boczkiem, choć przyznam, że salami, której
użyłem, dodała daniu naprawdę niepowtarzalnego posmaku, więc polecam jednak
spróbować takiego wariantu!
Składniki (dla 2
osób):
150 g ryżu arborio
pół pęczka zielonych szparagów
100 g salami
gałązka rozmarynu
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
500 ml bulionu
40 g masła
sól i pieprz
pół pęczka zielonych szparagów
100 g salami
gałązka rozmarynu
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
500 ml bulionu
40 g masła
sól i pieprz
pecorino romano lub parmezan
Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy
posiekane ząbki czosnku i cebulę dymkę. Kiedy się zeszklą, wrzucamy pokrojone na
mniejsze części zielone szparagi i salami. Przesmażamy całość przez minutę, a
następnie wrzucamy ryż. Po kolejnych dwóch minutach wlewamy wino i
czekamy aż ryż całkiem je zaabsorbuje. Potem, ciągle mieszając, kilkukrotnie i
stopniowo dolewamy bulion aż ryż uzyska właściwą konsystencję. Wtedy dokładamy
posiekany rozmaryn i resztę masła, doprawiamy solą i pieprzem (choć należy uważać z solą, kiedy używamy słonego pecorino lub parmezanu), a następnie
dokładnie mieszamy całość. Na koniec posypujemy risotto pecorino romano albo parmezanem. Gotowe!
Czas
przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 25 minut
Efektywny czas pracy: 25 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz