PENNE Z PESTO Z ZIELONYCH
SZPARAGÓW
To, że w maju jem głównie zielone
szparagi, chyba już wiadomo. Pojawiają się zarówno w weekendowej jajecznicy
albo piątkowej frittacie, jak i w
risotto albo w towarzystwie kaszy. Jednak zdecydowanie najczęściej podaję je
z makaronem. To kolejny już
pomysł na ich wykorzystanie w formie włoskiej pasty, nieco zbliżony pod względem
składników do poprzedniego, ale
mimo wszystko zasadniczo się od niego różniący. Tym razem przygotowałem
pesto z zielonych szparagów. Z
klasycznego pesto pozostał parmezan (u mnie pecorino romano), oliwa, czosnek i
bazylia, choć raczej jako
dodatek, bo jego podstawę stanowią ugotowane na parze szparagi. Natomiast
orzeszki piniowe, pojawiające się
w niektórych przepisach na pesto, zastąpiłem prażonymi migdałami. Całość
świetnie sprawdza się na przykład
z pełnoziarnistym penne. Ogólnie polecam!
Składniki (dla 2
osób):
150 g pełnoziarnistego penne
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
2 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
kilka listków bazylii
trochę soli gruboziarnistej
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
2 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
kilka listków bazylii
trochę soli gruboziarnistej
Przygotowanie:
Odcinamy twarde końcówki szparagów.
Następnie gotujemy szparagi na parze. Po ugotowaniu chłodzimy. Makaron gotujemy
zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. W naczyniu rozgniatamy bazylię, sól i czosnek, dodajemy starty ser,
zielone szparagi i płatki
migdałowe. Miksujemy całość i powoli dodajemy oliwę, aż do momentu uzyskania
jednolitej masy. Makaron polewamy
pesto i posypujemy prażonymi migdałami.
Czas
przygotowania: 40 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz