niedziela, 25 maja 2014

Penne z pesto z zielonych szparagów

PENNE Z PESTO Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
 
To, że w maju jem głównie zielone szparagi, chyba już wiadomo. Pojawiają się zarówno w weekendowej jajecznicy albo piątkowej frittacie, jak i w risotto albo w towarzystwie kaszy. Jednak zdecydowanie najczęściej podaję je z makaronem. To kolejny już pomysł na ich wykorzystanie w formie włoskiej pasty, nieco zbliżony pod względem składników do poprzedniego, ale mimo wszystko zasadniczo się od niego różniący. Tym razem przygotowałem pesto z zielonych szparagów. Z klasycznego pesto pozostał parmezan (u mnie pecorino romano), oliwa, czosnek i bazylia, choć raczej jako dodatek, bo jego podstawę stanowią ugotowane na parze szparagi. Natomiast orzeszki piniowe, pojawiające się w niektórych przepisach na pesto, zastąpiłem prażonymi migdałami. Całość świetnie sprawdza się na przykład z pełnoziarnistym penne. Ogólnie polecam!
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
150 g pełnoziarnistego penne
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
2 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
kilka listków bazylii
trochę soli gruboziarnistej
 
Przygotowanie:
 
Odcinamy twarde końcówki szparagów. Następnie gotujemy szparagi na parze. Po ugotowaniu chłodzimy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W naczyniu rozgniatamy bazylię, sól i czosnek, dodajemy starty ser, zielone szparagi i płatki migdałowe. Miksujemy całość i powoli dodajemy oliwę, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Makaron polewamy pesto i posypujemy prażonymi migdałami.
 
Czas przygotowania: 40 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz