niedziela, 2 lutego 2014

Greckie penne z tuńczykiem i anchois

GRECKIE PENNE Z TUŃCZYKIEM I ANCHOIS

Dobrych i prostych przepisów na makaron nigdy dość (tym bardziej na taki, w którym pojawiają się ryby), dlatego dzisiaj proponuję penne z tuńczykiem, anchois i sosem pomidorowym. Choć danie ma grecki rodowód, próżno tu doszukiwać się jakiejś filozofii. Zamiast tego wystarczy chwila, aby wyczarować pyszny i lekki obiad! Co istotne, w przeciwieństwie do mojego poprzedniego pomysłu na połączenie makaronu z rybami (http://kuchnia-dr-marceli.blogspot.com/2014/01/lumaconi-ze-szprotkami-rodzynkami-i.html), ten przepis powinien zdecydowanie bardziej przypaść do gustu zwolennikom bardziej tradycyjnych połączeń smakowych... Polecam!

Składniki (dla 2 osób):

200 g pełnoziarnistego penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 słodkie pomidory (albo puszka pomidorów pelati)
150 g tuńczyka w sosie własnym
6-8 filetów anchois
pół pęczka zielonej pietruszki
bazylia i oregano (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej z zalewy anchois. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy najpierw posiekane filety anchois, a po chwili tuńczyka. Przesmażamy przez dwie minuty i dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory (sparzone i obrane ze skóry lub pomidory z puszki). Kiedy sos zgęstnieje, wrzucamy do niego posiekaną zieloną pietruszkę (i opcjonalnie bazylię oraz oregano), mieszamy z makaronem i podajemy udekorowany odrobiną natki pietruszki.

Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz