niedziela, 16 lutego 2014

"Sernik" z bazylią i orzechami włoskimi

"SERNIK" Z BAZYLIĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Choć sformułowanie "dietetyczne ciasto" brzmi raczej paradoksalnie, myślę, że propozycja, którą upiekłem z okazji urodzin mojego taty jest dość śmiałą próbą zmierzenia się z tym paradoksem. Nie jest specjalnie słodkie, nie ma w sobie ani odrobiny mąki, a jego podstawą jest chudy twaróg. Można byłoby zaryzykować twierdzenie, że to sernik bez spodu, choć tak naprawdę nie może tu zabraknąć cudzysłowu, bowiem daleko mu do gładkości i jednolitej konsystencji tradycyjnych serników. Niemniej ta niejednolitość wynika także z jego drugiego kluczowego składnika, czyli posiekanych orzechów włoskich, którym z kolei (po włosku) towarzyszy świeża bazylia i starta skórka z cytryny, nadające całości wyjątkowego smaku. Jeśli więc macie ochotę na sernik, który przywoła wspomnienie o Waszej młodości - ten przepis może Was rozczarować. Ale jeśli dbacie o linię, a macie ochotę na słodkie, ale zarazem dietetyczne i pożywne ciasto, wtedy zdecydowanie go polecam!
 

Składniki (forma 22 cm):

500 g chudego twarogu
250 g mascarpone
125 g cukru
1 laska wanilii
3 jajka
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
1 cytryna
1 pęczek bazylii
sól
masło
bułka tarta

Przygotowanie:

Twaróg i mascarpone miksujemy na jednolitą masę. Nadal miksując, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, esencję wanilii,  startą skórkę z jednej cytryny i orzechy. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą wymiesza, dodajemy posiekaną bazylię. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Dekorujemy z wierzchu całymi orzechami włoskimi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 75 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz