czwartek, 6 lutego 2014

Sałatka z mango, awokado i czerwonej cebuli

SAŁATKA Z MANGO, AWOKADO I CZERWONEJ CEBULI
 
Co zrobić kiedy w lodówce zostaje kilka płatów ciasta filo, a po rosole zostaje duża porcja ugotowanego mięsa? Można przyrządzić briki z mielonym mięsem, kuminem i suszoną kolendrą. Ale nie o briki tym razem chodzi, a o sałatkę która miała być jedynie do nich dodatkiem, a zarazem próbą złamania monotonii różnych rodzajów sałat (od rukoli i rzymskiej po lodową), które są u mnie niemal obowiązkowym uzupełnieniem każdego obiadu. A skoro daniem głównym miała być wariacja na temat tunezyjskich brików równie dobrze towarzyszyć mogła jej egzotyczna sałatka z mojego ukochanego mango (teraz nieco tańszego niż przez resztę roku), nie mniej ukochanego awokado i czerwonej cebuli. Oczywiście nie musicie czekać na briki, aby ją przygotować, bo świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale i na przykład jako niestandardowy deser... Zresztą nie ma co się rozpisywać - po prostu jej spróbujcie!
 
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
1 duże mango
1-2 awokado
1 czerwona cebula
1 limonka
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4-5 łyżek oliwy extra vergine
 
Przygotowanie:
 
Obieramy mango, awokado i czerwoną cebulę. Parzymy limonkę. Mango i awokado kroimy w kostkę, cebulę siekamy i wszystko razem mieszamy w misce. Wyciskamy sok z limonki, mieszamy go z miodem i octem balsamicznym, a następnie powoli wlewamy oliwę, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mango, awokado i cebulę oraz doprawiamy do smaku pieprzem cayenne.
 
Czas przygotowania: 5 minut
Efektywny czas pracy: 5 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz