SAŁATKA Z MANGO, AWOKADO I
CZERWONEJ CEBULI
Co zrobić kiedy w lodówce zostaje
kilka płatów ciasta filo, a po rosole zostaje duża porcja ugotowanego mięsa?
Można przyrządzić briki z
mielonym mięsem, kuminem i suszoną kolendrą. Ale nie o briki tym razem chodzi, a o
sałatkę która miała być jedynie
do nich dodatkiem, a zarazem próbą złamania monotonii różnych rodzajów sałat
(od rukoli i rzymskiej po lodową),
które są u mnie niemal obowiązkowym uzupełnieniem każdego obiadu. A skoro
daniem głównym miała być wariacja
na temat tunezyjskich brików równie dobrze towarzyszyć mogła jej egzotyczna
sałatka z mojego ukochanego mango
(teraz nieco tańszego niż przez resztę roku), nie mniej ukochanego awokado i
czerwonej cebuli. Oczywiście nie
musicie czekać na briki, aby ją przygotować, bo świetnie sprawdzi się jako
dodatek do wszelkiego rodzaju
mięs, ale i na przykład jako niestandardowy deser... Zresztą
nie ma co się rozpisywać - po
prostu jej spróbujcie!
Składniki (dla 2
osób):
1 duże mango
1-2 awokado
1 czerwona cebula
1 limonka
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4-5 łyżek oliwy extra vergine
1-2 awokado
1 czerwona cebula
1 limonka
1 łyżka miodu
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4-5 łyżek oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Obieramy mango, awokado i czerwoną
cebulę. Parzymy limonkę. Mango i awokado kroimy w kostkę, cebulę siekamy i
wszystko razem mieszamy w misce.
Wyciskamy sok z limonki, mieszamy go z miodem i octem balsamicznym, a
następnie powoli wlewamy oliwę,
aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mango, awokado i cebulę oraz doprawiamy do smaku pieprzem cayenne.
Czas przygotowania:
5 minut
Efektywny czas pracy:
5 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz