środa, 12 lutego 2014

Cukiniowe brownie

CUKINIOWE BROWNIE

Cukinia i czekolada? Osobno smakują świetnie, a razem? Tak samo dobrze, a może nawet lepiej - szczególnie pod postacią cukiniowego brownie! To ciasto to jeden z moich faworytów, nie tylko ze względu na ułudę dietetyczności, którą może sugerować obecność cukinii, choć cukinia jest tu kluczowa. Nadaje ciastu odpowiedniej wilgoci, ale i przyjemnej chrupkości. Brownie nie wymaga także szczególnych nakładów pracy i wielkich umiejętności cukierniczych, natomiast efekt końcowy będzie idealnie pasował na każdą okazję czy imprezę! Co więcej, jak się okazuje jest to świetny prezent urodzinowy (pozdrowienia i podziękowania za zdjęcie, dzięki któremu mogę zamieścić ten przepis, dla Bogny, Doroty i Kamy, czyli solenizantek, dla których go upiekłem!), bo też czy może być coś lepszego niż duża porcja poprawiającego nastrój ciasta czekoladowego?

Składniki (na formę 26 cm):

600g cukinii
350 g mąki tortowej
120 g masła
250 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
50 g kakao
3 jajka
2 laski wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oliwy z wytłoczyn oliwek
200 g jogurtu naturalnego
sól

Przygotowanie:

Miksujemy masło z jajkami, esencją wanilii (wybraną z lasek wanilii) i cukrem. Następnie, ciągle miksując, stopniowo dodajemy oliwę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Kiedy całość się połączy, dodajemy jogurt, a następnie przesianą mąkę i kakao. Na końcu dokładamy startą na tarce czekoladę oraz mocno odsączoną na gazie cukinię startą na grubych oczkach. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Całość wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 80-90 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, kiedy ciasto już wystygnie, możemy je jeszcze polać czekoladową polewą z masła i gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania: 120 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz