środa, 19 lutego 2014

Penne z koprem włoskim i sardynkami

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z KOPREM WŁOSKIM I SARDYNKAMI

Po dłuższym czasie nieobecności w mojej kuchni, tryumfalnie powrócił do niej koper włoski, czyli fenkuł. W ciągu ostatnich kilku tygodni próbowałem różnych jego zestawień (jako składnika pilafu, risotto czy dodatku do kaszy), ale najlepiej wypadło właśnie to: pełnoziarniste penne z koprem włoskim, selerem naciowym i sardynkami. I nie chodzi tylko o właściwości odżywcze (choć zestawienie fenkułu, czyli jednej z najstarszych roślin leczniczych, selera naciowego, a więc króla warzyw niskokalorycznych i dołożenie do tego jeszcze sardynek to prawdziwa bomba witaminowa i samo zdrowie), ale przede wszystkim o smak, który uzupełniają jeszcze starta skórka z cytryny, czosnek i owoce kopru włoskiego (najłatwiej dostać w aptece). I na koniec najważniejsze: jak w przypadku większości włoskich past, to danie błyskawiczne, gotowe w 15 minut! Jeśli więc lubicie koper włoski, a nie macie na niego pomysłu, spróbujcie tego przepisu!

Składniki (dla dwóch osób):

150 g pełnoziarnistego penne
1 koper włoski
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
1 puszka sardynek w oleju
1 cytryna
1 łyżka masła
biały pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy masło i przez 8-10 minut podsmażamy na nim drobno posiekany koper włoski, seler naciowy, czosnek i owoce kopru włoskiego. Z gotującego makaronu odlewamy pół filiżanki wody i dodajemy do warzyw razem z odcedzonym makaronem. Pozostawiamy jeszcze przez minutę na ogniu. Na koniec dodajemy sardynki i doprawiamy do smaku pieprzem.

Czas przygotowania: 20 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz