PILAF Z KURCZAKIEM,
PISTACJAMI i LIMONKĄ
Za każdym razem, gdy decyduję, że
na obiad będzie pilaf (a zdarza się to coraz częściej, bo to cudownie prosty, a
zaraz bardzo smaczny sposób na połączenie ryżu z kurczakiem, czyli podstawę
dobrej diety...), zastanawiam się, dlaczego praktycznie nie można go spotkać w
żadnej restauracji w Polsce (choć, prawdę mówiąc, z różnych względów rzadko
zaglądam do polskich restauracji...). Wszak to danie do przygotowania na szybko, do którego wystarczy jedna
patelnia i te składniki, które akurat mamy pod ręką. Oczywiście niezbędny jest
ryż, no i kurczak (co ważne, w tym daniu akurat świetnie sprawdzi się także
wcześniej upieczone lub usmażone mięso, które pozostało nam z poprzedniego
dnia), ale reszta to już całkowita dowolność i możliwość puszczenia wodzy
fantazji. W moim przypadku pretekstem do jego przygotowania były pistacje,
dlatego zdecydowałem się na wersję właśnie z tymi orzechami i limonką. Do tego
dodałem jeszcze tylko odrobinę przypraw i świeżej zielonej pietruszki, a po 20
minutach obiad był już na stole!
Składniki (dla dwóch
osób):
150 g ryżu basmati
300 g piersi z kurczaka
250 ml bulionu
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1 czerwona papryczka chili
1 limonka
2 łyżki obranych orzechów pistacjowych
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
300 g piersi z kurczaka
250 ml bulionu
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru
1 czerwona papryczka chili
1 limonka
2 łyżki obranych orzechów pistacjowych
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
1/2 pęczka zielonej pietruszki
oliwa z wytłoczyn
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w
kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dymkę, czosnek, imbir i papryczkę chili
(pozbawioną nasion) drobno siekamy. Ryż płuczemy pod wodą. Rozgrzewamy oliwę na
patelni, dodajemy kurczaka i podsmażamy przez dwie minuty. Następnie dodajemy
dymkę, czosnek, imbir, chili oraz przyprawy i mieszamy przez kolejną minutę.
Dodajemy ryż i przesmażamy przez trzy-cztery minuty. Zmniejszamy ogień i
zalewamy całość bulionem. Przykrywamy patelnię przykrywką i zostawiamy (nie
mieszając!) na 10-15 minut (aż ryż wchłonie cały bulion). Parzymy limonkę,
ścieramy jej skórkę i wyciskamy sok. Kiedy ryż zaabsorbuje już bulion, dodajemy
pistacje, skórkę z limonki i sok. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, a na końcu posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Czas przygotowania: 25 minut
Efektywny czas pracy: 10 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz