poniedziałek, 10 lutego 2014

Pomarańczowy łosoś z rozmarynem

POMARAŃCZOWY ŁOSOŚ Z ROZMARYNEM

Wczoraj był międzynarodowy dzień pizzy, ale u mnie niestety raczej jej nie uświadczycie. Niemniej kuchni włoskiej nie zabraknie! Wprawdzie pomarańczowy kolor tego dania może rodzić naturalne skojarzenia z Holandią, to jednak mojemu "pomarańczowemu łososiowi" znacznie bliżej do kuchni z Włoch, a dokładniej z jej południowych regionów...

Tak, wiem - słodki smak mało komu kojarzy się z mięsem, a tym bardziej z rybą. Właściwie to dość niestandardowe połączenie, które na pierwszy rzut oka niektórym może się wydawać wręcz niejadalne. Niemniej, co pewnie już widać po moich wpisach, niekonwencjonalne rozwiązania w kuchni bardzo mi odpowiadają, w tym właśnie łączenie ryby ze słodkimi dodatkami. Moim absolutnym faworytem w tej kwestii jest bożonarodzeniowy karp w galarecie, a zaraz za nim lumaconi ze szprotkami i rodzynkami. Tym razem jednak proponuję rybę bez rodzynek, za to ze słodkimi pomarańczami (zamiast tradycyjnej cytryny) przełamanymi smakiem świeżego rozmarynu. Ten prosty (zresztą, czy może być coś prostszego?!) i błyskawiczny w przygotowaniu przepis polecam przede wszystkim tym, którzy szukają sposobów na ożywienie raczej mało wyrazistego smaku łososia, ale i tym, którzy po prostu lubią odkrywać nowe smaki.

Aha, jeszcze jedno: łososia możecie oczywiście podać bez żadnych dodatków, bo jak najbardziej na to zasługuje, choć, jak widać na załączonym obrazku, mogę zapewnić, że świetnie pasuje do niego brązowy ryż...


 
Składniki (dla 4 osób):

4 filety z łososia ze skórą (po 150-200 g)
3-4 pomarańcze
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka białego octu winnego
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
biały pieprz i sól
brązowy cukier
oliwa extra vergine

Przygotowanie:

Łososia posypujemy solą i pieprzem według uznania oraz smarujemy odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia. Układamy na blasze na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 12-15 minut, w zależności od tego, jak gruby jest filet.
Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy. Wlewamy go do garnka razem z octem i winem. Zagotowujemy i zostawiamy na mocnym ogniu, aż zredukuje się o połowę. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w odrobinie wody) i mieszamy przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy posiekany rozmaryn oraz pieprz i cukier do smaku.
Upieczonego łososia polewamy sosem pomarańczowo-rozmarynowym i dekorujemy całość kawałkami pozostałych pomarańczy.


Czas przygotowania: 20 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz