środa, 20 listopada 2013

Klasyczne Guacamole

KLASYCZNE GUACAMOLE

Do owoców i warzyw podchodzę raczej sezonowo, stąd w maju królują u mnie zielone szparagi, a we wrześniu świeże figi. Ale są owoce, takie jak mango czy awokado, które w sklepach dostępne są przez większą część roku, a o ich zakupie w moim przypadku na ogół decyduje jakaś promocja. Tak też było i teraz. Mocno przecenione i bardzo dojrzałe awokado, a jak awokado to sporo pomysłów. Ostatecznie zdecydowałem się na ten najbardziej oczywisty, czyli guacamole. Guacamole świetnie sprawdzi się jako dip do nachosów czy grissini, jako pasta do chleba, ale i jako klasyczny dodatek do potrw kuchni meksykańskiej. A jako że szykuję fajitas z kurczakiem, to będzie jak znalazł!
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1-2 papryczki chili
1 cebula dymka
1 limonka (sok)
1 łyżeczka mielonej kolendry (albo posiekanej świeżej kolendry)
kilka kropel tabasco
sól do smaku

Przygotowanie:
Awokado (o ile są miękkie - jeśli nie, trzeba je zawinąć w gazetę i odstawić na dwa-trzy dni) kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie łyżeczką wyciągamy miąższ i rozgniatamy go w naczyniu widelcem. Parzymy limonkę, rozmasowujemy ją, aby oddała sok. Polewamy sokiem z limonki awokado, aby nie ściemniało. Siekamy drobno papryczki chili i cebulę dymkę, dodajemy do awokado i soku z limonki. Następnie dodajemy kolendrę, tabasco i sól do smaku. Mieszamy razem, lub, jeśli chcemy uzyskać jednolitą masę, blendujemy. Wstawiamy do lodówki, aby się przegryzło. UWAGA: jeśli guacamole wyjdzie za ostre i chcielibyśmy nieco zbalansować smak, możemy dodać odrobinę cukru pudru (cukier w innej postaci będzie chrzęścił między zębami). Pamiętajcie też, że awokado zawiera dużo tłuszczu, więc lepiej już nie dodawać do niego nic tłustego (ani oliwy, ani śmietany).

1 komentarz:

  1. żeby nam avocado pięknie dojrzało wystarczy włożyc je do reklamówki z jabłkami albo bananami na 1-2 dni i położyć w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) :)

    OdpowiedzUsuń