KLASYCZNE GUACAMOLE
Do owoców i warzyw podchodzę raczej sezonowo, stąd w maju królują u mnie zielone szparagi, a we wrześniu świeże figi. Ale są owoce, takie jak mango czy awokado, które w sklepach dostępne są przez większą część roku, a o ich zakupie w moim przypadku na ogół decyduje jakaś promocja. Tak też było i teraz. Mocno przecenione i bardzo dojrzałe awokado, a jak awokado to sporo pomysłów. Ostatecznie zdecydowałem się na ten najbardziej oczywisty, czyli guacamole. Guacamole świetnie sprawdzi się jako dip do nachosów czy grissini, jako pasta do chleba, ale i jako klasyczny dodatek do potrw kuchni meksykańskiej. A jako że szykuję fajitas z kurczakiem, to będzie jak znalazł!
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1-2 papryczki chili
1 cebula dymka
1 limonka (sok)
1 łyżeczka mielonej kolendry (albo posiekanej świeżej kolendry)
kilka kropel tabasco
sól do smaku
1-2 papryczki chili
1 cebula dymka
1 limonka (sok)
1 łyżeczka mielonej kolendry (albo posiekanej świeżej kolendry)
kilka kropel tabasco
sól do smaku
Przygotowanie:
Awokado (o ile są miękkie - jeśli
nie, trzeba je zawinąć w gazetę i odstawić na dwa-trzy dni) kroimy na pół,
wyjmujemy pestkę, a następnie łyżeczką wyciągamy miąższ i rozgniatamy go w
naczyniu widelcem. Parzymy limonkę, rozmasowujemy ją, aby oddała sok. Polewamy
sokiem z limonki awokado, aby nie ściemniało. Siekamy drobno papryczki chili i
cebulę dymkę, dodajemy do awokado i soku z limonki. Następnie dodajemy kolendrę,
tabasco i sól do smaku. Mieszamy razem, lub, jeśli chcemy uzyskać jednolitą
masę, blendujemy. Wstawiamy do lodówki, aby się przegryzło. UWAGA: jeśli
guacamole wyjdzie za ostre i chcielibyśmy nieco zbalansować smak, możemy dodać
odrobinę cukru pudru (cukier w innej postaci będzie chrzęścił między zębami).
Pamiętajcie też, że awokado zawiera dużo tłuszczu, więc lepiej już nie dodawać
do niego nic tłustego (ani oliwy, ani śmietany).
żeby nam avocado pięknie dojrzało wystarczy włożyc je do reklamówki z jabłkami albo bananami na 1-2 dni i położyć w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) :)
OdpowiedzUsuń