poniedziałek, 25 listopada 2013

Pęczotto z pieczoną ricottą i pomidorkami koktajlowymi

PĘCZOTTO Z PIECZONĄ RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Uwielbiam kuchnię włoską w każdym wydaniu, a pasta lub risotto to obowiązkowa pozycja w tygodniowym menu. Niemniej od pewnego czasu rywalizację z makaronami i ryżem wygrywają u mnie różnego rodzaju kasze - jaglana, kuskus, kukurydziana, czy w końcu pęczak. Z połączenia tych dwóch rzeczy, a więc miłości do kuchni włoskiej i kasz, powstał ten prosty i smaczny przepis na pęczotto (popularna ostatnio wariacja na temat risotta z kaszą pęczak zamiast ryżu) z pieczoną ricottą i pomidorkami koktajlowymi. A żeby całość ożywić, podałem je z rukolą. Smacznego!

Składniki (dla dwóch osób):

Pęczotto

150 g kaszy pęczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
800 ml bulionu
200 g pomidorków koktajlowych
100 g sera ricotta
1 peperoncino
1 łyżka posiekanej świeżej (lub suszonej) bazylii
1 łyżka posiekanego świeżego (lub suszonego) oregano
oliwa extra vergine
masło
sól i pieprz do smaku

Rukola

1/2 opakowania rukoli
ocet winny
oliwa extra vergine
sól i pieprz
1 łyżka cukru brązowego

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze kładziemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, które solimy i pieprzymy oraz delikatnie polewamy oliwą. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ricottę pomieszaną z posiekanym peperoncino oraz bazylią i oregano. Podpieczona w ten sposób ricotta będzie miała w sobie mniej wody i nie zrobi z naszego pęczotto "bryi". Stawiamy na blasze obok pomidorków. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
W tym czasie szklimy cebulę i czosnek na oliwie. Wrzucamy kaszę i smażymy aż nieco się zezłoci. Zalewamy winem. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy kilkakrotnie bulionu i tak aż pęczak uzyska odpowiednią konsystencję. Pod koniec wrzucamy do środka pomidorki i podpieczoną ricottę. Mieszamy, zdejmujemy z palnika. Dokładamy do garnka masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rukolę myjemy na sicie, osuszamy i przekładamy do miski. Skraplamy ją kilkunastoma kroplami octu, 2-3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i cukrem (dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię ją "na oko" - zresztą w tej kwestii najlepiej po prostu kierować się smakiem). Mieszamy i gotowe!

Czas przygotowania: 30 minut
Efektywny czas pracy: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz