INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA
I RYŻ Z GORCZYCĄ
Niewiele jest tak prostych, a
zarazem złożonych dań, jak indyjskie curry. To też jeden z ciekawszych pomysłów
na dość przecież banalnego w
smaku kurczaka. Dzięki mieszance przypraw, słodkim pomidorom i delikatnej
kremowości, której dostarcza
jogurt naturalny, curry nieustannie fascynuje mnie bogactwem smaków i aromatów.
Zresztą uwielbiam kuchnię
indyjską między innymi właśnie za niesamowite zapachy, które towarzyszą
gotowaniu. Bo czy może być coś
bardziej rozbudzającego zmysły niż połączenie jakie tworzy się podczas smażenia
świeżego imbiru z cebulą,
czosnkiem, kurkumą, kminem, kolendrą, pieprzem cayenne i goździkami? Ale to też
idealne zestawienie na zimę. Curry dzięki ostrym przyprawom rozgrzeje nas w
chłodne dni i przeniesie
(niestety tylko w myślach) do znacznie cieplejszych i bardziej kolorowych
miejsc...
Składniki (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 świeże pomidory
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
oliwa z wytłoczyn
sól do smaku
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 świeże pomidory
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
oliwa z wytłoczyn
sól do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą zioła i blendujemy
na jednolity proszek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią starty
korzeń imbiru oraz pokrojone w plasterki cebulę i czosnek. Gdy się zezłocą (po
ok. 4-5 minutach), dokładamy mieszankę przypraw. Przesmażamy ją przez
kilkanaście sekund, a kiedy kuchnię przepełni aromat ziół, na patelnię wrzucamy
pokrojone w kostkę pomidory razem z ich sokami. Redukujemy płyn na średnim ogniu
przez kilka minut. Następnie wlewamy jogurt, mieszamy dokładnie z sosem na
patelni i po kolejnych 2-3 minutach wkładamy do sosu pokrojone w kostkę piersi
kurczaka. Pozostawiamy na średnim ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje a
kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a całość posypujemy
posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Curry możemy podać z ryżem z
gorczycą. Ryż (najlepiej basmati) dokładnie płuczemy. Na patelni lub w garnku
rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy na nią ziarna gorczycy, a zaraz potem ryż.
Przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy wodą (jedną szklankę
ryżu na półtorej szklanki wody). Gotujemy 15-20 minut aż ryż będzie miękki, ale
nie rozgotowany.
Czas przygotowania: 40 minut
Efektywny czas pracy: 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz