środa, 18 grudnia 2013

Indyjskie curry z kurczaka i ryż z gorczycą

INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA I RYŻ Z GORCZYCĄ
 
Niewiele jest tak prostych, a zarazem złożonych dań, jak indyjskie curry. To też jeden z ciekawszych pomysłów na dość przecież banalnego w smaku kurczaka. Dzięki mieszance przypraw, słodkim pomidorom i delikatnej kremowości, której dostarcza jogurt naturalny, curry nieustannie fascynuje mnie bogactwem smaków i aromatów. Zresztą uwielbiam kuchnię indyjską między innymi właśnie za niesamowite zapachy, które towarzyszą gotowaniu. Bo czy może być coś bardziej rozbudzającego zmysły niż połączenie jakie tworzy się podczas smażenia świeżego imbiru z cebulą, czosnkiem, kurkumą, kminem, kolendrą, pieprzem cayenne i goździkami? Ale to też idealne zestawienie na zimę. Curry dzięki ostrym przyprawom rozgrzeje nas w chłodne dni i przeniesie (niestety tylko w myślach) do znacznie cieplejszych i bardziej kolorowych miejsc...
 
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 świeże pomidory
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
oliwa z wytłoczyn
sól do smaku
 
Przygotowanie:
 
Mieszamy ze sobą zioła i blendujemy na jednolity proszek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią starty korzeń imbiru oraz pokrojone w plasterki cebulę i czosnek. Gdy się zezłocą (po ok. 4-5 minutach), dokładamy mieszankę przypraw. Przesmażamy ją przez kilkanaście sekund, a kiedy kuchnię przepełni aromat ziół, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory razem z ich sokami. Redukujemy płyn na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlewamy jogurt, mieszamy dokładnie z sosem na patelni i po kolejnych 2-3 minutach wkładamy do sosu pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Pozostawiamy na średnim ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a całość posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
 
Curry możemy podać z ryżem z gorczycą. Ryż (najlepiej basmati) dokładnie płuczemy. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy na nią ziarna gorczycy, a zaraz potem ryż. Przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy wodą (jedną szklankę ryżu na półtorej szklanki wody). Gotujemy 15-20 minut aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. 
 
Czas przygotowania: 40 minut
Efektywny czas pracy: 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz