POSTNY RUMSZTYK ZE SZCZUPAKA Z
PIETRUSZKOWYM PUREE, CZYLI (STARO)POLSKI OBIAD
W końcu przyszedł czas na przepis
na normalny, polski obiad. Rumsztyk z puree z ziemniakami i kiszoną kapustą!
Nie, jeszcze nie tym razem. Choć
zdjęcie podpowiada, że to właśnie zaserwowałem, prawda jest zupełnie inna i
wiąże się z moimi najnowszymi
odkryciami lekturowymi...
W ostatnich dniach z przyjemnością
konsumuję, a właściwie pochłaniam, wiedzę o kuchni staropolskiej z XVII i
XVIII wieku. W perspektywie
naszych dzisiejszych preferencji kulinarnych w kuchni polskiej, wiele rzeczy
zaskoczyłoby nas, a może nawet
zszokowało. Nie chodzi jedynie o niechęć ówczesnych (i to nie tylko szlachty!)
do wieprzowiny, ale również, a
może przede wszystkim, o uwielbienie wyrazistych smaków, nierzadko łączących
słodkie, ostre, kwaśne i słone.
To była kuchnia pełna przypraw (przede wszystkim imbiru, cynamonu, szafranu,
goździków, pieprzu czy gałki
muszkatołowej, ale i cukru), przez co bardziej przypominała obecną kuchnię
indyjską czy marokańską. A
ponieważ lubię takie właśnie klimaty, to podejście do gotowania szybko podbiło
moje serce.
Jedną ze specjalności tamtego czasu
(a to okres baroku) była kuchnia iluzyjna, serwująca potrawy, które przypominały na talerzu te dobrze nam
znane, ale które w momencie konsumpcji okazywały się czymś zgoła odmiennym. Bardzo często stosowano ten zabieg
w cukiernictwie, kiedy to, co wydawało się być serem, okazywało się słodkim deserem z pigw. Ale równie często
stosowano takie podejście do ryb i dań postnych. Polska była bowiem krajem z największą ilością dni
postnych w roku (byliśmy świętsi od samego papieża!), stąd należało sobie to jakoś zrekompensować w menu. Słynne
były przepisy na postną cielęcinę czy postną kiszkę ze szczupaka. I mój dzisiejszy pomysł bazuje właśnie na tej
ostatniej, czyli postnej kiszce. Zamiast jednak kiszki, przygotowałem postny rumsztyk z
puree pietruszkowym. A efekt jest taki, że puree pod względem smaku do
złudzenia przypomina puree z
batatów, natomiast rumsztyk zaskakuje smakiem, w którym trudno doszukać się
ryby!
Czyli to idealny przepis dla tych,
którzy lubią pożartować sobie w kuchni...
Składniki (cztery
porcje):
Postny rumsztyk ze
szczupaka
1 kg filetów ze szczupaka
2 duże bułki pszenne
1 cebula
1 upieczony burak
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka rodzynek sułtańskich
2 łyżki mąki (może być mąka razowa)
100 ml białego wytrawnego wina
sól do smaku
oliwa z wytłoczyn
2 duże bułki pszenne
1 cebula
1 upieczony burak
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka rodzynek sułtańskich
2 łyżki mąki (może być mąka razowa)
100 ml białego wytrawnego wina
sól do smaku
oliwa z wytłoczyn
Puree z pietruszki
4-6 korzeni pietruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 łyżka miodu
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy na
drobne kawałki. Wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy. Wsypujemy do wody
gałkę, kurkumę (doda całości
żółtego koloru, co sprawi, że efekt końcowy przypominać będzie puree
z ziemniaków) i sól. Kiedy
pietruszka jest miękka, odlewamy wodę, dodajemy masło, miód i chrzan, a
następnie blendujemy na jednolitą
masę. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Filety ze szczupaka drobno siekamy
i wkładamy do dużej miski. Wyjmujemy miąższ z bułek, rwiemy na drobne
kawałki i wrzucamy do szczupaka.
Do miski ścieramy buraka, dodajemy cynamon, cukier, pieprz, sparzone rodzynki
i sól do smaku. Wyrabiamy masę, a
następnie formujemy z nich rumsztyki. Dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy
na rozgrzaną oliwę z wytłoczyn.
Obsmażamy z każdej strony przez kilka minut, a kiedy nasze "rumsztyki" się
zezłocą, dodajemy podkrojoną w
piórka cebulę. Po dwóch minutach dolewamy odrobinę wina i przykrywamy patelnię
pokrywką. Dusimy przez 10-15
minut, dolewając wina, jeśli będzie to niezbędne. Całość można podać z domową
surówką z kiszonej kapusty (jak
na załączonym obrazku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz