czwartek, 19 grudnia 2013

Śledzie piernikowe

ŚLEDZIE PIERNIKOWE
 
Jak pewnie w większości domów (a może bardziej kuchni) w Polsce, tak i u mnie, są dwa szczególne okresy w roku: święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. To wtedy gotuje się wyjątkowe dania z niecodziennych składników, których próżno szukać w pozostałe dni roku. Ale u nas to także czas, w którym przygotowuje się naszą domową specjalność, czyli śledzie. Zarówno jedne, jak i drugie święta nie mogą obejść się bez obowiązkowych kilku rodzajów tego specjału. Zazwyczaj za każdym razem staramy się próbować co najmniej jednego nowego przepisu, ale i wracamy do naszych ulubionych smaków...
 
Śledzie piernikowe z pewnością należą do naszych faworytów. Przede wszystkim dlatego, że mocno związane są właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. Nie sposób ich przygotować w innym okresie, ponieważ ich głównym składnikiem jest wypiekany raz w roku piernik, który na Śląsku używany jest do moczki. Lecz nie mniej istotny jest z jednej strony słodki, a z drugiej, pieprzny smak, który na pozór może kojarzyć się ze wszystkim, ale nie ze śledziami. I tu zaskoczenie: to zestawienie wydaje się wręcz idealne! A wszystkich tych, którzy w to nie wierzą, zachęcam do sprawdzenia poniższego przepisu!
 

Składniki:
 
1 kg matiasów
100 g startego piernika
5 łyżek miodu
1 czerwona cebula
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 limonki
100 ml oliwy
pieprz czarny
 
Przygotowanie:
 
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dobę. W garnku zagotowujemy miód z przyprawą do piernika, a gdy wystygnie, dodajemy starty piernik oraz skórkę i sok z limonek. Następnie, mieszając ze sobą składniki, powoli wlewamy oliwę. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pieprz czarny (aby całość uzyskała ostry posmak). Zalewę łączymy ze śledziami i przekładamy do słoików.
 
Czas przygotowania: 45 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz