ŚLEDZIE PIERNIKOWE
Jak pewnie w większości domów (a
może bardziej kuchni) w Polsce, tak i u mnie, są dwa szczególne okresy w roku:
święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. To wtedy gotuje się wyjątkowe
dania z niecodziennych składników, których próżno szukać w pozostałe dni roku.
Ale u nas to także czas, w którym przygotowuje się naszą domową
specjalność, czyli śledzie. Zarówno jedne, jak i drugie święta nie mogą
obejść się bez obowiązkowych kilku rodzajów tego specjału. Zazwyczaj za każdym razem
staramy się próbować co najmniej jednego nowego przepisu, ale i wracamy do
naszych ulubionych smaków...
Śledzie piernikowe z pewnością
należą do naszych faworytów. Przede wszystkim dlatego, że mocno związane są właśnie
ze świętami Bożego Narodzenia. Nie sposób ich przygotować w innym okresie,
ponieważ ich głównym składnikiem jest wypiekany raz w roku piernik, który na Śląsku używany jest do
moczki. Lecz nie mniej istotny jest z
jednej strony słodki, a z drugiej, pieprzny smak, który na pozór może kojarzyć
się ze wszystkim, ale nie ze śledziami. I tu zaskoczenie: to zestawienie wydaje
się wręcz idealne! A wszystkich tych, którzy w to nie wierzą, zachęcam do
sprawdzenia poniższego przepisu!
Składniki:
1 kg matiasów
100 g startego piernika
5 łyżek miodu
1 czerwona cebula
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 limonki
100 ml oliwy
pieprz czarny
100 g startego piernika
5 łyżek miodu
1 czerwona cebula
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 limonki
100 ml oliwy
pieprz czarny
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez dobę. W garnku zagotowujemy miód z
przyprawą do piernika, a gdy wystygnie, dodajemy starty piernik oraz skórkę i sok z limonek. Następnie, mieszając ze sobą składniki, powoli wlewamy oliwę. Dodajemy
bardzo drobno posiekaną cebulę i pieprz czarny (aby całość uzyskała ostry
posmak). Zalewę łączymy ze śledziami i przekładamy do słoików.
Czas przygotowania: 45 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz