piątek, 6 grudnia 2013

Risotto alla milanese

RISOTTO ALLA MILANESE

Należałoby zacząć od tego, że risotto alla milanese to żywe złoto kuchni włoskiej. Prosty i szybki przepis zachwyca przede wszystkim efektem końcowym - żywą, złotą barwą, którą zawdzięcza szafranowi. Legenda głosi, że pomysł na risotto alla milanese zrodził się kilka wieków temu w Mediolanie. W tamtym czasie wśród arystokracji i bogatych mieszkańców stolicy Lombardii, panował zwyczaj dodawania złota do jedzenia w celu zapewnienia szczęście sobie i swoim najbliższym. Niestety nie wszystkich było na to stać, w tym szklarza pracującego na budowie tamtejszej katedry, którego syn miał niedługo wziąć ślub. Na szczęście z pomocą przyszedł jeden z jego uczniów, który zasugerował, aby do głównego dania weselnego dodać szafran. Tak powstało złote risotto z Mediolanu! Teraz i wy zafundujcie sobie i swoim bliskim trochę szczęścia w kuchni!


Składniki (2 osoby):

160 g ryżu arborio
1/2 białej cebuli
1 ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu (u mnie był to bulion na bazie ozorków cielęcych)
2 łyżki startego pecorino romano (albo parmezanu)
kilka nitek szafranu
40 g masła

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy połowę masła i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Wsypujemy ryż i przesmażamy na maśle razem z cebulą i czosnkiem aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, mieszamy całość dokładnie, a następnie zalewamy winem. Czekamy aż ryż całkowicie wchłonie wino i kilka razy (najlepiej osiem, bo w końcu to ris-otto!) dodajemy po trochę bulionu, gotując całość na małym ogniu. Kiedy ryż jest niemal idealny, dodajemy masło i ser, zdejmujemy z palnika, mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę. Gotowe!

Czas przygotowania: 20 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz