FIGA Z MAKIEM,
PASTERNAKIEM, CZYLI ZUPA Z PASTERNAKU, POMARAŃCZY I IMBIRU
Ta zupa to kolejny "świąteczny" pomysł na pasternak. Jego połączenie z pomarańczą (która w okresie PRL-u jednoznacznie kojarzyła się z okresem Bożego Narodzenia) i imbirem (świetnie rozgrzewającym w okresie zimowym) powinno przypaść do gustu wszystkim tym, którzy lubią, kiedy w zupie "coś się dzieje". Ale by było jeszcze ciekawiej i by tradycji stało się zadość (skoro jest pasternak to powinna być też figa i mak,), całość dodatkowo posypałem makiem i podałem z podsmażonymi na maśle suszonymi figami. Dla fanów niebanalnych i przyjemnie zaskakujących smaków.
Składniki (4
porcje):
500 g pasternaku
1 pomarańcza
1 kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu
oliwa z wytłoczyn
20 g masła
5-6 suszonych fig
50 g maku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez kilka minut suszone figi pokrojone w cienkie paski. Zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy, choć nie trzeba do tego przykładać nadmiernej wagi, bo całość i tak będzie później miksowana. Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie na małym ogniu przez 5-7 minut. Wrzucamy do środka podkrojone w talarki korzeń imbiru i pasternak. Przesmażamy aż pasternak nieco zmięknie, a następnie dodajemy startą skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Kiedy sok odparuje, zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Miksujemy całość, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną makiem i podsmażonymi na maśle suszonymi figami.
Czas przygotowania: 45 minut
Efektywny czas pracy: 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz