piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie bakaliowe

ŚLEDZIE BAKALIOWE
Spośród dziesiątków rodzajów śledzi, jakie robi się u nas w domu, jedne są wyjątkowe. I to co najmniej z kilku powodów. Przede wszystkim to właściwie już kultowy przepis, który ma swoją długą historię, związaną ze szczególną osobą, i który wśród moich znajomych funkcjonuje pod specjalną nazwą, przywołującą tęże postać. Niezależnie jednak od jego dziejów, tym, co ciągle czyni go czymś niezwykłym jest, jak zwykle, niepowtarzalny smak. Swój charakter zawdzięcza w głównej mierze marynacie, która na pewno przypadnie Wam do gustu, bo to mieszanka żubrówki, syropu wiśniowego i cukru brązowego! I też prawda jest taka, że po dobie marynowania w tego rodzaju zalewie, już same śledzie smakują wyśmienicie... Ale to nie wszystko! Aby finalny efekt był taki, jak należy, niezbędne są jeszcze sos (z ketchupu i majonezu, a więc ze składników dla mnie co najmniej nietypowych, bo, poza tym przepisem, właściwie nieobecnych w mojej kuchni) i bakalie (rodzynki i migdały). Całość natomiast zwieńczyć muszą świeże mandarynki. Dlatego, jeśli w ostatniej chwil szukacie zaskakującego pomysłu na śledzie, tak aby to właśnie one stały się hitem tegorocznej kolacji wigilijnej, musicie spróbować tego przepisu!


Składniki:

1 kg matiasów
250 ml żubrówki
50 ml syropu wiśniowego
2 łyżka cukru brązowego
250 ml ketchupu pikantnego
400 ml majonezu
50 ml oliwy
100 g migdałów pociętych w słupki
100 g rodzynek
pęczek zielone pietruszki

Przygotowanie:

Rozpuszczamy cukier w szklance zagotowanej wody, a gdy ostygnie, dolewamy żubrówkę i syrop wiśniowy. W powstałej zalewie marynujemy śledzie przez dobę. W dużej misce mieszamy ze sobą ketchup i majonez, następnie powoli wlewamy oliwę, mieszając całość dokładnie. Wrzucamy do środka migdały, sparzone rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy śledzie na półmisek, polewamy sosem i podajemy ze świeżymi mandarynkami.
Możemy też pomieszać śledzie z sosem i włożyć je do słoika. W ten sposób można je przygotować kilka dni wcześniej, a i dzięki temu śledzie mocniej przejdą smakiem sosu bakaliowego!

Czas przygotowania: 15 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz