WIGILIJNA FASOLA ZE
ŚLIWKAMI
Z biegiem lat zauważyłem, że wiele naszych rodzinnych przepisów wigilijnych odbiega od ogólnopolskiej normy. Trudno mi powiedzieć z czego to wynika, ale do tej pory nie próbowałem jeszcze u nikogo innego pierogów z farszem z grzybów i słodkiej, a nie kiszonej, kapusty. Podobnie jest z naszą fasolą. To od zawsze jeden z moich absolutnych faworytów wigilijnych, niestety właściwie nieobecny na polskich stołach. Zresztą to dość zaskakujące, bo w przeciwieństwie do większości dań, które są naprawdę czasochłonne i wymagają olbrzymich nakładów pracy, ten przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Dlatego, jeśli nie jedliście tego dania, jeszcze zdążycie go zrobić! Konieczna będzie jedynie wcześniej namoczona fasola Jaś, którą bez problemu można kupić na targowiskach. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Składniki:
500 g namoczonej białej fasoli Jaś
200 g suszonych (a najlepiej wędzonych) śliwek
50 g masła
1 łyżka cukru brązowego
sól
Przygotowanie:
Fasolę gotujemy w wodzie do miękkości (uważajcie, bo to często kwestia minuty między ugotowaniem, a rozgotowaniem, dlatego przelejcie ją od razu zimną wodą by zatrzymać proces gotowania!). W garnku roztapiamy masło. Dodajemy odcedzoną fasolę i śliwki. Przesmażamy chwilę, posypujemy cukrem i solą do smaku. Zostawiamy jeszcze na minutę i zdejmujemy z ognia. Gotowe!
Czas przygotowania: 30 minut
Efektywny czas
pracy: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz