niedziela, 8 grudnia 2013

Krupnik na gęsich żołądkach

KRUPNIK NA GĘSICH ŻOŁĄDKACH

Za oknem pierwszy śnieg, w nocy temperatura wyraźnie spadła poniżej zera, dlatego to dobry czas na propozycję kolejnej zupy. Tym razem to kuchnia polska w moim ulubionym wydaniu, czyli krupnik na gęsinie. A dokładniej na gęsich żołądkach. Przyznam szczerze, że przez wiele lat nie wiedziałem, że krupnik można przygotować na podrobach drobiowych. Uświadomił mnie dopiero jeden z profesorów (niestety już nieżyjący) na mojej uczelni, podczas rozmowy o gotowaniu. Okazało się, że jego specjalnością był właśnie krupnik na kurzych żołądkach. Jako wielki fan podrobów natychmiast spróbowałem jego wersji, która okazała się znakomita, natomiast teraz, kiedy dość niespodziewanie udało mi się dostać świeże żołądki z gęsi, postanowiłem spróbować wariantu na gęsinie.

To danie to dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią gęś (chyba żadne inne mięso tak nie rozgrzewa, a tym bardziej w postaci bulionu), ale nie mają okazji albo czasu, aby upiec ją w całości. Dodatkowo to bardzo sycące danie, głównie za sprawą kaszy pęczak i ziemniaków. Dla zwolenników prawdziwie polskiej kuchni - pozycja obowiązkowa!



Składniki:

1/2 kg gęsich żołądków
2 litry wody
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 por
3 ziemniaki
100 g kaszy pęczak
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
sól
pęczek zielonej pietruszki
pęczek koperku

Przygotowanie:

Żołądki myjemy, osuszamy, czyścimy (obieramy z twardej skóry), a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do zimnej wody razem z przyprawami (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny) i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną. Pamiętajcie, aby po zagotowaniu wody zebrać z powierzchni szumowinę. Kiedy żołądki są już miękkie wrzucamy do garnka marchewkę, pietruszkę i seler naciowy pokrojone w julienne, por w plasterki i opłukaną kaszę pęczak. Mieszamy całość, aby nie przywarła do dna i gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki podkrojone w kostkę i gotujemy dalsze 10-15 minut. Pod koniec do garnka wrzucamy posiekane pęczki zielonej pietruszki i koperku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 90 minut
Efektywny czas pracy: 15 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz