niedziela, 1 grudnia 2013

Gnocchi dyniowe

GNOCCHI DYNIOWE

Jeśli jedliście już risotto z dyni, makaron z pesto z dyni, zapiekankę z dyni, curry z dyni, ciastka i ciasta z dyni, zupę dyniową na dwadzieścia różnych sposobów, no i wiele, wiele innych dań smakowicie wykorzystujących dynię w kuchni, może warto spróbować czegoś nowego - przepisu na gnocchi (włoskie kluseczki) z dyni! Pomysł zaczerpnąłem z jednej z moich ulubionych książek kucharskich: "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska" Cristiny Bottari, do której zresztą często sięgam (jak np. w przypadku opisanej na blogu zupy z płaskurki). Gnocchi z dyni na pewno warto spróbować, bo są zdecydowanie lżejsze od tych tradycyjnych - ziemniaczanych. Ważne jednak, aby wybrać odpowiednią odmianę dyni - najlepiej jak najsłodszą. Mi trafiła się naprawdę pyszna sztuka i poważnie rozważałem zjedzenie jej jeszcze przed przygotowaniem gnocchi, ale jakoś powstrzymałem się!

Pomysł na zrobienie takiego dania był spontaniczny, bo okazało się, że trzeba coś zrobić z połówką dyni. Z pewnością nie jest to najprostsza rzecz do przygotowania i wymaga czasu, co jest pewnego rodzaju nowością w stosunku do moich poprzednich przepisów, ale efekt końcowy zdecydowanie wart jest każdego wysiłku!

Składniki (4 porcje):

1/2 dyni
1/2 kg ziemniaków (byle nie młodych, bo mają w sobie dużo wody i możemy mieć problemy z ulepieniem gnocchi)
200 g mąki pszennej
50 g startego parmezanu (u mnie było to pecorino romano)
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
gałązka świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej szałwii
50 g masła
sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie gotujemy już w garnku ziemniaki w mundurkach. Do nagrzanego piekarnika wsadzamy pokrojoną w kostkę dynię (razem ze skórą) na 20-25 minut (choć tak naprawdę czas pieczenia zależy od gatunku dyni). Jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy ze skórki i mielimy w maszynce. Z upieczonej dyni zdejmujemy skórkę, a miąższ mielimy do osobnej miseczki. Zmieloną dynię zawijamy w gazę i dokładnie odciskamy wodę. W dużej misce mieszamy zmielone ziemniaki i dynię oraz mąkę, jajko, starty ser, cynamon, gałkę i drobno posiekane listki rozmarynu, a następnie wyrabiamy ciasto na kluseczki. Porządnie podsypujemy sobie deskę kuchenną mąką i z części ciasta formujemy dłonią wałek. Następnie odcinamy centymetrowe kawałki ciasta i formujemy z nich kluseczki. Kiedy gnocchi są już gotowe na desce, gotujemy wodę i wrzucamy je na osolony wrzątek. Wyjmujemy w momencie, kiedy kluseczki wypływają na powierzchnię. Gdy gnocchi się gotują, roztapiamy w garnku masło i wrzucamy do niego posiekane liście szałwii. Ugotowane gnocchi okraszamy masłem szałwiowym i gotowe!

Czas przygotowania: 90 minut
Efektywny czas pracy: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz